Στις ΗΠΑ από 19 έως 28 Απριλίου ο Τζιτζικώστας

Τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επισκεφθεί...
Τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επισκεφθεί, από τις 19 έως τις 28 Απριλίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

"Εμείς ως διοίκηση επιζητούμε ενισχυμένη επιχειρηματική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή μας και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αυτή δράση της τιμώμενης χώρας του 2018 στη ΔΕΘ είναι μια χρυσή ευκαιρία για να τονωθεί αυτή η σχέση συνεργασίας" ανέφερε o Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα έχει επαφές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με κρατικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, με εκπροσώπους του Στέητ Ντηπάρτμεντ, της Βουλής και της Γερουσίας.

Σε αυτές, όπως είπε, θα θέσει μια σειρά ζητημάτων, ενώ θα παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη γεωστρατηγική σημασία της θέσης της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ, επενδυτικά και επιχειρηματικά, στη βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον θα έχει επαφές με ομογενείς, θα παραστεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η λεωφόρο και θα μιλήσει σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια.

Απαντώντας σε αίτημα που έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Βασίλης Ρέβας για την ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου αναφορικά με τις επαφές του περιφερειάρχη με τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο ίδιος έχει βρεθεί 12 φορές από το 2017 με τον Αμερικανό πρέσβη, διότι δίνει βαρύτητα στις διεθνείς σχέσεις και την εξωστρέφεια της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στις καλές σχέσεις με χώρες - συμμάχους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, συναντήθηκε ,σήμερα, και με τον Γερμανό πρέσβη παρουσία του Γερμανού προξένου.

"Είναι ειλημμένη απόφασή μου να ενισχύσουμε τις σχέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χώρες και περιφέρειες του εξωτερικού. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξανά στον χάρτη, έχει αποκτήσει μια πολύ σημαντική και σύγχρονη εικόνα στο εξωτερικό και αυτό μας βοηθά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων οικονομικής και αναπτυξιακής φύσεως αλλά και εθνικών ενδιαφερόντων" πρόσθεσε.

Ο περιφεριάρχης τόνισε, άλλωστε, ότι μόνο μέσω της προσέλκυσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος θα μπορέσει η Κεντρική Μακεδονία και όλη συνολικά η Ελλάδα να βγουν από την κρίση.

Απαντώντας, εξάλλου, στην περιφερειακή σύμβουλο της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας", Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε ενημέρωση για το ταξίδι του στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο ίδιος σημείωσε ότι "η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις περιοχές στην Ελλάδα που έχουν νατοϊκές δυνάμεις" και ως εκ τούτου ο ίδιος προσκλήθηκε από το ΝΑΤΟ για ένα διήμερο στις Βρυξέλλες όπου έγινε σχετική ενημέρωση.

"Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΝΑΤΟ και να συνομιλήσω μαζί της, το ίδιο και με τον Έλληνα πρέσβη στο ΝΑΤΟ, τους Έλληνες στρατιωτικούς και όλη την ομάδα των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μπόρεσα να έχω μια καλύτερη ενημέρωση για το τι ακριβώς κάνει το ΝΑΤΟ εδώ στην πόλη μας ήδη εδώ και αρκετά χρόνια. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Όλα τα άλλα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας" πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ