Στο φως η έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στον Περισσό φιλοξενεί ντοκουμέντα από την ιστορία του Κόμματος που την κοσμούν, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η Έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στον Περισσό φιλοξενεί υλικά και ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος τα οποία την κοσμούν, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

«Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη, σε βοηθά να γνωρίζεις όχι απλά το παρελθόν, αλλά να κοιτάς σταθερά το παρόν και να χαράσσεις πολύ πιο σωστά και δημιουργικά το μέλλον» είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, πριν από περίπου δύο βδομάδες, σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της έκθεσης αυτής από τον Φάνη Παρρή, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και επικεφαλής της ομάδας που την επιμελήθηκε.

Το ένα τμήμα της έκθεσης, που επισκέφθηκε η τηλεοπτική κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιλαμβάνει ντοκουμέντα και αντικείμενα από την περίοδο που το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου από το αστικό κράτος, καθώς και ντοκουμέντα από την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ.Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το πολυβόλο του Γιώργη Τζομπανάκη, ενός εκ των τελευταίων ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Κρήτη, καθώς και όπλα και θραύσματα βλημάτων από την περίοδο δράσης του ΔΣΕ.

Ξεχωρίζουν, ακόμα, τα βιβλία για τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων, η πένα του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου με την οποία έγραψε «Τα παιδιά της θύελλας» στην εξορία του Αη Στράτη, και το κλειδί του κελιού του Νίκου Μπελογιάννη στις φυλακές Καλλιθέας.

Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται ντοκουμέντα από τη σύγχρονη πορεία του Κόμματος, μεταξύ αυτών το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 29ης Δεκεμβρίου 1991, υπό τον τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών» και φόντο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο.

Υπάρχουν ακόμα έντυπα της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας (της περιόδου του ΔΣΕ), έντυπα οργανώσεων νεολαίας όπου έδρασαν οι νέοι κομμουνιστές, χειρόγραφες εφημερίδες της περιόδου της παρανομίας καθώς και παράνομα φύλλα του «Οδηγητή».


 Τρεις συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου για τα 100 χρόνια απο την ίδρυση του ΚΚΕ