Συναντήσεις Ν. Παππά στη Βοστώνη με εταιρείες οπτικών ινών και καινοτόμων επιχειρήσεων (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Επαφές του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε ΜΙΤ, Cambridge Innovation Center και Acacia Communications.
Συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των οπτικοακουστικών, αλλά και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο Νίκος Παππάς ως τρίτο σταθμό του ταξιδιού του μετέβη στη Βοστώνη όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της Acacia Communications (μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες οπτικών ινών, παγκοσμίως), με τα στελέχη του Media Lab του Μ.Ι.Τ. και με τη διοίκηση του Cambridge Innovation Center (θερμοκοιτίδας καινοτόμων επιχειρήσεων).

Κατά τη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Acacia Communications, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο σύνολο της επικράτειας ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Το κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προκειμένου να προωθηθεί η εγκατάσταση των δικτύων και στην ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα τεχνολογικό άλμα στο συγκεκριμένο τομέα, με τη χρήση οπτικών ινών, δεδομένου ότι σήμερα διαθέτει το πιο ακριβό και ταυτόχρονα το πιο αργό Ίντερνετ στην Ευρώπη.

Στο Μ.Ι.Τ. Media Lab, ένα από τα πλέον δυναμικά εργαστήρια του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είχε την ευκαιρία να συναντήσει, όχι μόνο τα στελέχη του, αλλά και Έλληνες και Ελληνο-αμερικανούς φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα του παρουσίασαν τα projects που υλοποιούν.

Πέρα από την προοπτική συμμετοχής του Μ.Ι.Τ. ή επιστημονικών του ομάδων στη ΔΕΘ, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης της εμπειρίας του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα και την αντιστροφή του φαινομένου του «brain drain».Στο Cambridge Innovation Center αναζητήθηκαν τρόποι για την παρουσία σειράς μικρών και πρωτοποριακών επιχειρήσεων της θερμοκοιτίδας στη φετινή ΔΕΘ.

Όπως τονίστηκε σε όλες τις συναντήσεις, η ΔΕΘ 2018 συνιστά ιδανική «πύλη εισόδου» των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Μέσω της χώρα μας συνδέεται με την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης- ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε ξεκάθαρα θετικές επιδόσεις και οι προοπτικές της είναι ακόμη πιο ευοίωνες.

Με την ευκαιρία των συναντήσεών του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπ. ΨΗΠΤΕ τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν έχει πια την πολυτέλεια να μένει πίσω από τη νέα επανάσταση που συντελείται μπροστά στα μάτια μας, αυτή της τεχνολογίας. Η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης συνιστά σημαντική ευκαιρία για να φέρουμε στη χώρα μας επιχειρήσεις και επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων διεθνώς. Αναπτύσσοντας συνεργασίες αυτού του επιπέδου, η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα μια και καλή. Όπως έχω ξαναπεί, δεν μας λείπουν ούτε τα μυαλά, ούτε η επιχειρηματικότητα, ούτε η εργατικότητα. Αρκεί η βούλησή μας και η σκληρή δουλειά, για να φέρουμε το αύριο, σήμερα, για όλους» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Στις επαφές του υπουργού στη Βοστώνη ήταν παρών και ο Deputy Assistant Secretary του State Department για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Jonathan Cohen, ο οποίος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και στη ΔΕΘ 2018.

Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, το κυβερνητικό στέλεχος συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Γιώργος Χριστοφορίδης.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Βοστώνη συμμετείχαν, επίσης, ο Έλληνας γενικός Πρόξενος, Στράτος Ευθυμίου, και ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας.