Το παράξενο μανιτάρι που έγινε «μόδα» στις κουζίνες

Υπάρχουν πολλοί χωρικοί στην Κίνα, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια καλλιεργώντας μανιτάρια έχουν βάλει την μικρή αυτή κομητεία στον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα μήλα της Σανμεσιά είναι έτοιμα να σταλούν στο Περού, όπου οι αρχές έδωσαν πρόσφατα το πράσινο φως για εισαγωγές φρούτων που παράγονται στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας.

Η περιοχή μπήκε στη λίστα δίπλα στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή, χώρες στις οποίες πωλούνται τα μήλα της Σανμεσιά.

Στο βουνό Φουνιού στην επαρχία Χενάν, τα μανιτάρια του Γουάνγκ είναι περιζήτητα στις αγορές της Ιαπωνίας.

Ο 56χρονος Γουάνγκ καλλιεργεί μανιτάρια σε ένα απομακρυσμένο χωριό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αυτά θα αποξηραθούν στη συνέχεια θα σταλούν σε κεντρική αγορά, με τελικό προορισμό τα σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας.

Υπάρχουν πολλοί χωρικοί όπως ο Γουάνγκ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια καλλιεργώντας μανιτάρια έχουν βάλει την μικρή αυτή κομητεία στον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα μανιτάρια Σισιά εξάγονται στην Γερμανία, τη Ρωσία, το Μεξικό και στις χώρες κατά μήκος της Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα έσοδα από τα μανιτάρια που εξάγονται από την κομητεία Σισιά αυξήθηκαν σε 4,38 δισ. γιουάν (660 εκατομμύρια δολάρια) το 2016, από 2,5 δισ. γιουάν το 2014.

Η Σισιά έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο κεντρικό σταθμό διανομής αποξηραμένων μανιταριών στην Κίνα, καθώς και στο μεγαλύτερο κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για τα μανιτάρια και τη διαμόρφωση των τιμών.

Η επιτυχία της βιομηχανίας μανιταριών της Σισιά οφείλεται σε μία στρατηγική που προωθήθηκε από την επαρχιακή κυβέρνηση για την ενθάρρυνση της εξαγωγής τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Η επαρχία Χενάν, γνωστή και ως «Σιταποθήκη της Κίνας» κατατάσσεται στη τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο για τη συνολική παραγωγή σιτηρών, βαμβακιού, μαγειρικού λίπους και κρέατος.

Εντούτοις, μέχρι το 2015 δεν εφαρμόστηκε καμία στρατηγική για να αξιοποιήσει στο έπακρο τα πλεονεκτήματά της.
 
Από το 2015 αφότου ξεκίνησε να εφαρμόζεται αυτή η στρατηγική, πολλές κομητείες σε ολόκληρη την επαρχία άρχισαν κάνουν εξαγωγές βάσει ενός προγράμματος με την ονομασία:«μία κομητεία, μία εξαγωγή» ή «μία κομητεία, πολλές εξαγωγές».

Μετά από επανειλημμένες συζητήσεις και έρευνες 14 προϊόντα, όπως μανιτάρια, προϊόντα κρέατος, πρόσθετα τροφίμων, λαχανικά και χυμοί φρούτων, έγιναν τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της επαρχίας.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από την επαρχία Χενάν το 2016 ξεπέρασαν τα 20 δισ. γιουάν, καθιστώντας έτσι τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της περιοχής.

Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί στην επαρχία 30 ζώνες ασφάλειας για την παραγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και την ενίσχυση της διαχείρισης των αγροτικών προϊόντων στις ζώνες αυτές.

Τα αγροτικά προϊόντα της Κίνας, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, έχουν μακρά ιστορία στις εξαγωγές σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο έφθασε τα 405,6 δισ. γιουάν, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,3%.