Τριήμερο δωρεάς ζωής από σύλλογο εθελοντών

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών της Κοζάνης κάλεσε πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, δίνοντας δείγμα στοματικού επιχρίσματος.
Ένα τριήμερο δωρεάς ζωής στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» πρόσελκυσε πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, δίνοντας δείγμα στοματικού επιχρίσματος.

«Παρότι η πιθανότητα να βρεθεί ένας συμβατός δότης είναι 1/200.000, από τα 3.700 δείγματα που συλλέχθηκαν από τον Σύλλογο, στο διάστημα 2015-2016 βρέθηκαν 20 συμβατοί δότες. Ο ένας από αυτούς, ο οποίος είναι αξιωματικός του στρατού, θα δώσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα μόσχευμα, το οποίο προορίζεται για ασθενή από ευρωπαϊκή χώρα» ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής», Θεόδωρος Τσαουσίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι κατά το έτος 2017 συλλέχθηκαν συνολικά 2.860 δείγματα.

Το τριήμερο δωρεάς ζωής, με τη συλλογή δειγμάτων στη Θεσσαλονίκη, έγινεμε αφορμή τα περιστατικά μιας γυναίκας με τρία παιδιά και μίας άλλης που γέννησε πρόσφατα, οι οποίες διαγνώστηκαν με λευχαιμία και χρειάζονται συμβατό δότη για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Η συλλογή δειγμάτων στη Θεσσαλονίκη έγινε στην Πολίχνη (εστιατόριο-ταβέρνα «Στα καλά καθούμενα», οδός Αγνώστου Στρατιώτη 54, Άγιος Παντελεήμονας, ώρες 10 πμ- 2 μμ και 5μμ - 8 μμ), στις 19 Ιανουαρίου στην Τούμπα (σύγχρονο καφενείο «Το Νέον» οδός Διογένους, αριθ. 39, ώρες 10 πμ- 2 μμ και 5μμ - 8 μμ) και στις 20 Ιανουαρίου στον Εύοσμο ( ΑΣ Tae kwon Do ΑΣΠΙΣ, εκδήλωση στην αίθουσα ΕΠΑΛ Εύοσμου, ώρες 19:00-21:00).

Ο κ. Τσαουσίδης επισημαίνει, ότι θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος να σκεφτεί ότι μπορεί να είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει κάποιον ασθενή με λευχαιμία αν γίνει δότης μυελού των οστών.
 
Η ταυτοποίηση μπορεί να γίνει με δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος και εφόσον βρεθεί ότι είναι συμβατός, μπορεί να κληθεί για να σώσει μια ζωή.