Quantcast

Μωραϊτάκης: Η Μέρκελ αποχωρεί… η Ευρωζώνη ανησυχεί

Η αντίστροφη μέτρηση για την Άγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου της Γερμανίας έχει ξεκινήσει, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο της Έσσης, το οποίο καταδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα του «μεγάλου συνασπισμού», ο οποίος πλέον, καλείται να διαχειριστεί το επερχόμενο ρίσκο κατάρρευσης του. Ως θετικό, ωστόσο, χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η πτώση του συνασπισμού CDU και SPD, οδηγεί σε θεαματική άνοδο το κόμμα των Πρασίνων και όχι το αντιμεταναστευτικό – ευρωσκεπτικιστικό AfD.

Η Γερμανία, θα κληθεί μέσω της νέας πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτή διαμορφωθεί στη συνέχεια, να αποφασίσει αν έχει τη θέληση να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Eυρωζώνη, ενόψει διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό, το BREXIT, η κρίση στην Ιταλία και η Τραπεζική Ένωση, μεταξύ πολλών άλλων. Ήδη, πάντως, αυτό που καταδεικνύει η ψήφος των γερμανών πολιτών, είναι ότι πλέον το κύριο μέλημα των ψηφοφόρων δεν είναι η οικονομία, αλλά και τα μη αμιγώς οικονομικά θέματα.

Ο αντίκτυπος στις αγορές, προς ώρας, είναι περιορισμένος, αφού το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά, ενώ μικρή ήταν η άνοδος της απόδοσης του γερμανικού Bund. Η  γερμανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, ωστόσο, οι αναλυτές, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή συνολικά στην Ευρωζώνη, καθώς η ιστορία έχει δείξει πως μέχρι τώρα, (η Ευρωζώνη) είχε την ανάγκη από τη σιγουριά που ενέπνεε η καγκελάριος Μέρκελ.  Πολλώ δε μάλλον, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία υπάρχει ένα «πέπλο» αβεβαιότητας γύρω από την Ιταλία, το οποίο αυξάνει τους κινδύνους για τις ιταλικές τράπεζες και ενισχύει το φόβο για μετάδοση του ιταλικού ιού στις υπόλοιπες αγορές, καθιστώντας την Ευρωζώνη πιο ευάλωτη.

Η Ιταλία ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Κάτι που πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν είναι το γεγονός ότι η πολιτική αναταραχή στη Γερμανία έρχεται την ώρα που η ΕΚΤ σταδιακά αποσύρει την υποστήριξή της από την Ευρωζώνη. Και για τους λόγους αυτούς η Bank of America – Merrill Lynch, ενισχύει το «bearish» σενάριο της για τις αγορές της Ευρωζώνης.

Μπορεί, λοιπόν, για την ώρα ο αντίκτυπος να είναι περιορισμένος, αλλά το «καζάνι βράζει», για μια Ευρωζώνη που οι κρίκοι που τη συνθέτουν είναι αλληλένδετοι. Η απουσία της «στρατηγού» Μέρκελ και η υποχώρηση των CDU και SPD είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να ενδυναμώσει τα λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, φέρνοντάς της αντιμέτωπη με μεγαλύτερες προκλήσεις.