Κοινή υποψηφιότητα Νότιας και Βόρειας Κορέας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032

Νότια και Βόρεια Κορέα προχωρούν μαζί για την κατάθεση κοινής υποψηφιότητας, προκειμένου να αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν με αντίστοιχους της ΔΟΕ την Παρασκευή (15/2) στη Λωζάνη για να παρουσιάσουν το πλάνο τους.

Ήδη χθες η Ν. Κορέα δήλωσε ως έδρα τη Σεούλ που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η γειτονική της χώρα προσεχώς με την Πιονγκγιάνγκ.

Συν τοις άλλοις, οι δύο χώρες σχεδιάζουν να στείλουν μεικτές ομάδες στην επόμενη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει το Τόκιο το καλοκαίρι του 2020.

«Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Θα είναι το τελευταίο βήμα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης», υποστήριξε ο δήμαρχος της Σεούλ, Παρκ Βον-Σουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Β. Κορέα είχε μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 που διοργάνωσε η Ν. Κορέα, ενώ οι δύο χώρες πρακτικά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση από την περίοδο 1950-1953.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπάρχει μια τάση εξομάλυνσης των σχέσεων τους και σημαντικά βήματα προόδου προς την ειρήνη