Quantcast

«Μαγικοί» Λάρκιν και Μίσιτς έστειλαν την Αναντολού Εφές στον πρώτο τελικό της ιστορίας της!

Ο Σέιν Λάρκιν ήταν “σεληνιασμένος” και η Σταχτοπούτα του Final Four της Βιτόρια, Αναντολού Εφές έκανε το «θαύμα» της: νίκησε με 92-73 επί της προβληματικής Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και προκρίθηκε στον τελικό της Euroleague!

Ήταν τεράστια πρόκριση για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, με μια μπασκετική παράσταση στο παρκέ της «Fernando Buesa Arena». Ο Σέιν Λάρκιν ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και κανένας δεν μπορούσε να τον σταματήσει, ο Βασίλιε Μίσιτς απέδειξε γιατί είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Euroleague και η Αναντόλου Εφές πέταξε στο καναβάτσο την έμπειρη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με μια τρομερή εμφάνιση.

Ο Σέρβος τεχνικός χωρίς τους Τζόφρι Λοβέρν, Τζίτζι Ντατόμε γνώριζε πως θα έχει δύσκολο έργο, ενώ οι Γιαν Βέσελι, Νίκολα Κάλινιτς όχι μόνο δεν ήταν στο 100%, αλλά ήταν και αρνητικοί για την ομάδα τους, ο Κώστας Σλούκας δεν έβρισκε σκορ με τίποτα στον πρώτο χαμένο ημιτελικό της καριέρας του και η ήττα των πρωταθλητών Τουρκίας ήρθε ως μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, με βάση την εικόνα των δύο ομάδων. 

Η Αναντολού Εφές άρχισε από νωρίς το run 'n gun παιχνίδι της και ο «ζεστός» Σέιν Λάρκιν διαμόρφωσε το 5-11 στο 4'. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αφού... άλλαξε χρώμα στο πρόσωπό του, πέρασε τον Κώστα Σλούκα και τον Γιαν Βέσελι στο παρκέ και η εικόνα ισορρόπησε γρήγορα (17-17 στο 8'). Ο Έλληνας γκαρντ ύστερα από 0/2 σουτ πήρε ακόμα ένα (τρίποντο), ευστόχησε και «έγραψε» το 20-19 του δεκαλέπτου. Ο Έρικ Γκριν και ο Αντριέν Μοερμάν είχαν από 7 πόντους ο καθένας στο τέλος της πρώτης περιόδου. 

Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν «καθάρισαν» τα ριμπάουντ, πήγαν σε ένας εναντίον ενός καταστάσεις και βρήκαν σκορ από τον Βασίλιε Μίσιτς (9π.), για να φτάσουν σε ένα σερί 10-0, που τους έδωσε «αέρα» 7 πόντων (22-29 στο 14'). Η  Φενέρ ... απάντησε με κοντό σχήμα με τρία γκαρντ (Σλούκας, Μαχμούτογλου, Ντίξον), βρήκε δύο γρήγορα τρίποντα και μείωσε στον πόντο (28-29). Όμως, το σημείο - κλειδί της δεύτερης περιόδου, το οποίο δημιούργησε... ειδικές καταστάσεις, ήταν το τρίτο φάουλ του Σλούκα στο 17'. Οι Βέσελι, Κάλινιτς δεν πατούσαν καλά και το αποδιοργανωμένο αμυντικά σύνολο του «Ζοτς» κλήθηκε να κυνηγάει ξανά στο σκορ. Από την άλλη, η Αναντολού Εφές ήταν πιο σταθερή και το έμμεσο τετράποντο του Τζέιμς Άντερσον στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου έμοιαζε ως το... κερασάκι στην τούρτα του πρώτου ημιχρόνου (40-45). Ο Λάρκιν πρωταγωνίστησε με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Λάρκιν μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με... κεκτημένη ταχύτητα και το σόου του συνεχίστηκε (18π. με 6/8 σουτ στο 23'). Η Αναντολού Εφές παρά το γεγονός πως είχε καθηλωμένους στον πάγκο με τρία φάουλο τους Μπράιαντ Ντάνστον, Κρούνοσλαβ Σιμόν και τον Βασίλιε Μίσιτς να παίρνει το τρίτο του στο 26', έβρισκε σκορ όπως ήθελε (44-52 στο 23' και 49-57 στο 25'). Η άμυνα της Φενέρ ήταν... ανύπαρκτη, ο Κάλινιτς δεν έβρισκε με τίποτα διχτάκι από το ποστ, όλα τα πλάνα του Ομπράντοβιτς πήγαιναν στράφι και ο Σλούκας επανήλθε ύστερα από 7:30 στο δεύτερο μέρος. Ωστόσο, οι βολές του Ντάνστον (4/4β.) και ο ασταμάτητος Λάρκιν (22π. στο 30' με 8/11 σουτ, 11π. στην τρίτη περίοδο) έδωσαν διψήφια προβαδίσματα στους τυπικά φιλοξενούμενους ( 13, 55-68 στο 29' και 11, 57-68 στο 30'). 

Ο Μίσιτς πήρε την σκυτάλη, η Αναντολού Εφές πετούσε... φλόγες και η διαφορά σκαρφάλωσε στους 16 πόντους έπειτα από ένα νέο σερί 5-0 (57-73 στο 32'). Ο Ομπράντοβιτς τα έπαιξε όλα για όλα με σταθερά κοντό σχήμα, αλλά τίποτα δεν πήγαινε όπως θα ήθελε και τα χέρια του ήταν δεμένα (61-75 στο 34'). Ο Σέρβος δίχως τους Τζόφρι Λοβέρν,Τζίτζι Ντατόμε, με τον Γιαν Βέσελι φανερά ανέτοιμο και τον Νίκολα Κάλινιτς... αλλού γι' αλλού, δεν βρήκε τα «μαγικά» που έψαχνε, για να γυρίσει στον ημιτελικό. Η Αναντολού Εφές ήταν ανώτερη, κυρίαρχη και... σκυλιασμένη σε κάθε κατοχή και κάθε λεπτό που περνούσε «αγκάλιαζε» ολοένα και περισσότερο τον τελικό της ερχόμενης Κυριακής (63-82 στο 37' και 66-84 στο 38') , στον οποίον τελικά εξασφάλισε την παρουσία της, με σκορ 73-92 .

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 40-45, 57-68, 73-92

Φενέρμπαχτσε : Γκριν 13, Μέλι 9, Χέρσεκ, Μαχμούτογλου 5, Κάλινιτς 12, Μπιμπέροβιτς, Σλούκας 8, Γκούντουριτς 8 (6 ασίστ), Βέσελι 14, Γκιουλέρ, Ντίξον 4, Ντουβερίογλου 

Αναντολού Εφές : Λάρκιν 30 (7 ριμπ., 7 ασίστ), Μπομπουά 2, Μπαλμπάι, Μότουμ 9, Σανλί, Μοερμάν 7 (5 ριμπ.), Τουντσέρ, Πλάις, Μίσιτς 25 (5 ριμπ.), Άντερσον 10 (5 ριμπ.), Ντάνστον 9 (10 ριμπ.), Σιμόν.