Quantcast

Ο Τουρέ αποθεώνει τους τεχνίτες του Μουντιάλ

Πλούσια ποδοσφαιρική εμπειρία, σταδιακή ανέλιξη στην καριέρα του (σ.σ. καθοριστική η παρουσία του στον Ολυμπιακό), ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου σε αρκετές χώρες, εξαιρετική τεχνική, ασύλληπτες κάθετες πάσες και δεκάδες γκολ.

Αυτό είναι με λίγα λόγια, το «προφίλ» του Γιάγια Τουρέ. Του υψηλόσωμου μέσου από την Ακτή Ελεφαντοστού, που πριν από μερικές εβδομάδες έμεινε ελεύθερος από την Μάντσεστερ Σίτι, με τά από οκτώ χρόνια, 230 αγώνες και 54 γκολ. Κι ενώ πριν πάει στο Νησί, ο Αφρικανός άσος, είχε περάσει από την Μπέβερεν, την Μέταλουργκ Ντόνετσκ, τον Ολυμπιακό, την Μονακό και την Μπαρτσελόνα.

Η εθνική ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού δεν προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ, όμως ο 35χρονος άσος από την Αφρική, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παγκόσμιο κύπελλο, που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Ρωσίας.

«Αυτό το Μουντιάλ ήταν για εμένα, μία πραγματική απόλαυση! Και εξηγούμαι... Αν και ομολογώ πως δεν ήταν όλοι οι αγώνες απολαυστικοί, μου άρεσε πολύ που είδα να φθάνουν στην κορυφή, οι παίκτες σαν αυτούς που παρακολουθούσα από παιδί. Οι αέρινοι! Αυτοί που μπορούν να χαϊδέψουν την μπάλα, αυτοί που κάνουν τα πάντα να φαίνονται εύκολα, ακόμη και αυτά που φαντάζουν αδύνατα», δηλώνει στην «Equipe» ο Τουρέ και συνεχίζει:

«Αν και ασφαλώς οι Μέσι και Νεϊμάρ είναι εξαιρετικοί χειριστές της μπάλας, στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ξεχώρισαν και διακρίθηκαν, παίκτες με «δαντελένια» τεχνική, όπως οι Μόντριτς, Αζάρ, Ντε Μπρόϊνε, Γκολόβιν και Κουτίνιο. Θυμήθηκα τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα, στην Ακαδημία του Sol Beni, όταν ο Ζαν Μαρκ Γκιγιού, μας ζητούσε να κάνουμε κοντρόλ με μία μπάλα του τένις ή όταν κάναμε προπονήσεις ξυπόλητοι για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικειότητα με την μπάλα. Να την νοιώσουμε μέρος του σώματος μας, να έχουμε σαρκική επαφή μαζί της, προκειμένου να αποκτήσουμε την ικανότητα να την ελέγχουμε απόλυτα. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν ημέρες που ξέρεις ότι η μπάλα θα κάνει ότι της ζητήσεις και άλλες, που δεν θα ακούει καθόλου».

Ολοκληρώνοντας την άποψη του για το Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Τουρέ, συνέχισε να «εκθειάζει» το πλεονέκτημα της τεχνικής κατάρτισης: «Οπως αποδείχθηκε στην εξέλιξη της διοργάνωσης, η ταχυδύναμη δεν είναι τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Εξίσου σημαντική, είναι και η τεχνική επιδεξιότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μόντριτς, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή ν΄ αλλάξει κατεύθυνση, με μία απλή κίνηση του αστραγάλου, διατηρώντας πάντα επαφή με την μπάλα. Ομοίως, ο Ντε Μπρόϊνε έχει την δυνατότητα να κάνει με μεγάλη ευκολία, ό,τι θέλει με την μπάλα και με όλες τις επιφάνειες του πέλματος του. Αυτοί οι παίκτες είναι εξαιρετικοί για τους ποδοσφαιρόφιλους. Εγώ τους ευχαριστώ γι΄ αυτές τις στιγμές που μου προσέφεραν, αλλά και για τις αναμνήσεις που μου προκάλεσαν».