Quantcast

Νέο Kia e-Soul: Ηλεκτρικό με... ψυχή!

Το νέο μοντέλο της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας εντυπωσιάζει με τις καινοτομίες που εξοπλίζεται.

Την ώρα που οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους για να αξιοποιήσουν την ηλεκτροκίνηση και κάνουν συνεργασίες με τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές τους, μια δυναμική κορεατική μάρκα παρουσιάζει δύο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην καρδιά της γερμανικής οικονομίας.

Η Kia έβαλε ένα ακόμη θεαματικό γκολ στη Φρανκφούρτη. Στο μεγαλοπρεπές ιδιόκτητο κτίριό της, στην καρδιά της γερμανικής πόλης, πραγματοποίησε την πανευρωπαϊκή παρουσίαση των δύο μοντέλων παραγωγής, e-Soul και e-Niro, τα οποία δεν περνούν ούτε έξω από πρατήριο υγρών καυσίμων.

Ξεκίνησα τη δοκιμή με το νέο Kia e-Soul 64 kWh. Δεν έχασα ούτε ένα λεπτό για να εξοικειωθώ με το αυτοκίνητο. Ολα τα περιφερειακά τμήματα που ελέγχει ο οδηγός είναι μέσα στα χέρια του. Μπουτόν, διακόπτες, χειριστήρια, οθόνες βρίσκονται στη σωστή θέση. Αμέσως σκέφθηκα την καθοριστική παρέμβαση των Γερμανών σχεδιαστών και μηχανικών, που εργάζονται εδώ και χρόνια για την εξέλιξη των κορεατικών αυτοκινήτων. Επίσης, κατέγραψα και την αίσθηση στιβαρότητας και πολυτέλειας που εκπέμπει το αυτοκίνητο, από τη στιγμή που αγγίξεις την μπετούγια της πόρτας.

Πάτησα το μπουτόν εκκίνησης του ισχυρού ηλεκτροκινητήρα, γύρισα τον περιστροφικό διακόπτη στη θέση D και πάτησα ελαφρά το γκάζι. Αν το πατούσα βαθιά, θα ήμουν ακόμη στο ψυχρό κελί της γερμανικής αστυνομίας.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει όλα τα καλά του κόσμου, αλλά απαιτεί σεβασμό, γιατί αρπάζει άμεσα, κάτι σαν την επίθεση που δέχεσαι από ένα πεινασμένο λιοντάρι. Ξεκίνησα με χαμηλή ταχύτητα και απόλαυσα την απόλυτη ησυχία στο σαλόνι του αυτοκινήτου, που αρέσει και στους νέους οδηγούς γιατί έχει έντονα μοντέρνα χαρακτηριστικά και πρωτότυπες διχρωμίες στη βαφή του αμαξώματος.

Το βαρύ αυτοκίνητο κινήθηκε με άριστο τρόπο στη γερμανική άσφαλτο. Σταθερό, ασφαλές, προβλέψιμο και ευκολόχρηστο. Μόλις βγήκα στον αυτοκινητόδρομο, έπαιξα με το γκάζι σε υπερβολικό ρυθμό. Σπινιάρουν οι μπροστινοί τροχοί ακόμη και στα 100χλμ./ώρα. Η άμεση και ακαριαία απόδοση του ηλεκτροκινητήρα θυμίζει τις μοναδικές φτιαγμένες Alfa Romeo που σπινιάρουν συνεχώς και καίνε τα λάστιχα. Είναι απολαυστικό στην επιλογή Sport, έχει τέσσερα οδηγικά προφίλ (Drive Mode Select) Normal, Eco, Eco και Sport.

Μέχρι να πεις κύμινο, το κοντέρ δείχνει και 180 χλμ./ώρα. Η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο θυμίζει πτήση με το αεροπλάνο. Οταν χαλαρώσεις, ενεργοποιείς το ακριβό ηχοσύστημα υψηλής πιστότητας Harman Kardon και απολαμβάνεις την τέχνη του ανθρώπου να συνθέτει μουσική και να δοκιμάζει τις φωνητικές του δυνατότητες. Την ηχητική απόλαυση δεν αλλοιώνει κανένας εσωτερικός και εξωτερικός ήχος. Είσαι σε ένα καλά μονωμένο studio.

Το νέο Kia e-Soul θα πωλείται σε δύο εκδόσεις μπαταριών (39,2 kWh, 64 kWh). Η πρώτη συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων με ροπή 365 Nm, αυτονομία έως 276 χλμ. Η μεγαλύτερη έκδοση φέρει ηλεκτρικό μοτέρ 204 ίππων, αυτονομία έως 452 χλμ. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 7,6’’. Στη Θεσσαλονίκη δεν πάει με μια φόρτιση. Οι πωλήσεις ξεκινούν στις αρχές του 2020.