Quantcast

Ολοταχώς... ηλεκτρικά

Μοντέλα που δεν καταναλώνουν ούτε σταγόνα βενζίνης πρωταγωνιστούν στη φετινή διοργάνωση. 

Η Διεθνής Εκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού είναι ένα ακόμη βήμα προς την ηλεκτροκίνηση. Οι μάρκες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζουν τις πρωτοβουλίες που πήραν για να αναπτύξουν την κίνηση των αυτοκινήτων με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τελικός στόχος είναι η κατασκευή αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων με μηδενικούς ρύπους και μεγάλη αυτονομία. Η Διεθνής Εκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού θα υποδέχεται το κοινό μέχρι την επόμενη Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Ferrari Monza SP1

Το πιο εντυπωσιακό αυτοκίνητο της έκθεσης ήρθε από την Ιταλία και θυμίζει το αγαπημένο μοντέλο του Τζιοβάνι Ανιέλι. Η πρόθεση της Ferrari είναι να χρησιμοποιηθεί μια σύγχρονη αισθητική για να ερμηνεύσει ένα διαχρονικό στυλ, με τεχνολογικά προηγμένα εξαρτήματα και την υψηλότερη δυνατή απόδοση μέσω της συνεχούς καινοτομίας. Η Ferrari Monza SP1 είναι εμπνευσμένη από τις Barchetta της δεκαετίας του 1950 που πέτυχαν νίκες σε δύσκολους αγώνες. Κινητήρας V12 6.500 κ.εκ., απόδοσης 810 ίππων στις 8.500 σ.α.λ. Μέγιστη ροπή 74 χλγμ. στις 7.000 σ.α.λ. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 2.9’’, 0-200 χλμ./ώρα σε 7.9’’ και τελική ταχύτητα 300 χλμ./ώρα. 

Toyota Corolla  

Το σημαντικότερο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο παραγωγής που αποκαλύφθηκε στο Παρίσι είναι η νέα γενιά της Toyota Corolla. Λανσάρει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας και αναβαθμίζει το επίπεδο ποιότητας στη μικρομεσαία κατηγορία. Αξιοποιεί το χαμηλό κέντρο βάρους που προσφέρει η νέα πλατφόρμα TNGA. Εξοπλίζεται με τα τελευταία συστήματα συνδεσιμότητας και στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας. Είναι το πρώτο μοντέλο της μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας που κατασκευάζεται με δύο υβριδικούς κινητήρες plug-in. Η μια μονάδα φέρει βενζινοκινητήρα 1.8 και ηλεκτρικό κινητήρα συνολικής απόδοσης 122 ίππων. Η καινούργια πρόταση απαρτίζεται από βενζινοκινητήρα 2.0 και ηλεκτρικό μοτέρ, συνολικής ισχύος 180 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα με χρήση μόνο του ηλεκτροκινητήρα (οδήγηση EV) έχει αυξηθεί σε πάνω από 115 χλμ./ώρα. Μειώθηκε ο θόρυβος του βενζινοκινητήρα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. H Toyota δεν συμπεριέλαβε ούτε σε αυτό το μοντέλο της κινητήρες ντίζελ. Επέλεξε μόνο τον γνωστό βενζινοκινητήρα 1.2 για να καλύψει τις ανάγκες μερίδας οδηγών που θέλουν να μειώσουν το κόστος απόκτησης του νέου ιαπωνικού μοντέλου.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος με το νέο Corolla ήταν να δημιουργήσουμε το πιο τολμηρό και δυναμικό hatchback στην αγορά, χωρίς συμβιβασμούς στην εσωτερική χρηστικότητα», δήλωσε ανώτατο στέλεχος της μάρκας. Έρχεται τον Φεβρουάριο. 

Skoda Vision RS 

Εντυπωσιάστηκα από την προσπάθεια της VW να αλλάξει την εικόνα της Skoda σε όλους τους τομείς. Ο προπομπός του νέου μικρομεσαίου μοντέλου υψηλών προδιαγραφών εκτέθηκε ως πρωτότυπο, στην κορυφαία έκδοση RS. Στο Παρίσι βρίσκεται η υβριδική έκδοση plug-in, που συνδυάζει κινητήρα βενζίνης 1.5 150 ίππων και ηλεκτρικό μοτέρ 75 kW. Συνολική απόδοση 245 ίπποι. Εκπομπές CO2 μόλις 33 γραμ./χλμ. Διανύει 70 χλμ. με ηλεκτρική ενέργεια! Στο οικολογικό προφίλ προστίθενται και τα φυτικής προέλευσης υλικά. Αναρωτιέμαι, τι άλλο θα κάνει η VW για να υποστηρίξει τη Skoda; Τον Δεκέμβριο θα αποκαλυφθεί το αυτοκίνητο παραγωγής, που είναι πολύ κοντά στο πρωτότυπο και τον Ιούνιο 2019 θα βρίσκεται στους ελληνικούς δρόμους. 

Citroen C5 Aircross Hybrid Concept 

Είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που φέρει την υβριδική τεχνολογία plug-in, η οποία δίνει τη δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών του αυτοκινήτου από το ηλεκτρικό δίκτυο. Το σύστημα παραγωγής ενέργειας απαρτίζεται από έναν βενζινοκινητήρα απόδοσης 180 ίππων και έναν ηλεκτροκινητήρα 80kW. Η συνολική ισχύς ανέρχεται στους 225 ίππους και η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Το κιβώτιο είναι αυτόματο EAT 8 σχέσεων. Ανακοινώθηκε ότι μέχρι το 2023 το 80% της γκάμας των μοντέλων της μάρκας θα διατίθενται και ως αμιγώς ηλεκτρικά. Μέχρι το 2025 το 100% της γκάμας της εταιρείας θα είναι διαθέσιμο με αυτή την τεχνολογία, που βασίζεται στην αποκλειστική χρήση ισχυρών ηλεκτροκινητήρων που τροφοδοτούνται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. 

Kia ProCeed

Η επίδειξη σχεδιαστικών ικανοτήτων της Kia είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη γαλλική έκθεση. Οι Κροάτες, με τη βοήθεια των Ευρωπαίων σχεδιαστών, δίνουν μαθήματα αισθητικής. Ξεχάστε ότι γνωρίζατε για την Kia. Τώρα ανοίγει νέους δρόμους με όπλο το καινούργιο ProCeed. Πλέον πιστεύω ότι ανοίγει πανιά για να φθάσει μέχρι την premium κατηγορία. Βασίζεται στο νέο Ceed, αλλά δίνει μια νέα διάσταση στην εμφάνιση των αυτοκινήτων κουπέ. Κινητήρες 1.0 120 ίππων, 1.4 140, 1.6 ντίζελ 136, 1.6 T-GDi 204 ίπποι. 

Hyundaii30 FastbackN

Κοιτώντας το Hyundai i30 Fastback N, αναρωτήθηκα πού θα φθάσει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας. Είναι το δεύτερο μοντέλο υψηλών επιδόσεων της μάρκας στην Ευρώπη, μετά το επιτυχημένο 5θυρο hatchback i30 N. Η σπορ εμφάνιση συνδυάζεται με τον ανάλογο ισχυρό κινητήρα. Δίλιτρο σύνολο με απόδοση 250 είτε 275 ίππους. Εξοπλισμένο με το σύστημα N Grin Control, το οποίο προσφέρει πέντε διαφορετικές λειτουργίες οδήγησης(Eco, Normal, Sport, N και N Custom).

LexusRC

Επιτέλους και ένα πολυτελές κουπέ αυτοκίνητο υψηλής αισθητικής. Το δημιούργησε η premium μάρκα Lexus και πραγματοποίησε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο Παρίσι. Το νέο στυλ διατηρεί τις αρετές του προηγούμενου μοντέλου. Στην καμπίνα, τα πάντα, από τα υλικά υψηλής ποιότητας έως τον σχεδιασμό των χειριστηρίων και των μετρητών, επανεκτιμήθηκαν για να μεγιστοποιήσουν την οδηγική απόλαυση. Εχουν βελτιωθεί επίσης η αεροδυναμική, τα ελαστικά, η ανάρτηση, η απόκριση του κινητήρα και η αίσθηση του τιμονιού. Υπόσχεται απολαυστική οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο και στις ανηφορικές διαδρομές με πολλές στροφές. 

Vinfast

Σημειώστε την ονομασία της νέας βιετναμέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας, που παρουσίασε δύο νέα μοντέλα τα οποία βασίστηκαν στην προηγουμένη γενιά της BMW Σειράς 5 και της BMW X5. Τα Lux A2.0 και το SUV Lux AS2.0 κινούνται με υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες 2.0 της γερμανικής φίρμας. Η μαζική παραγωγή ξεκινά τον Μάρτιο του 2019. Ο οίκος Pininfarina ανέλαβε τη σχεδίαση. Προσέλαβε έμπειρους μηχανικούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και υψηλών στελεχών που εργάστηκαν στην General Motors. Επιδιώκει την είσοδό της στην Ευρώπη με υβριδικές εκδόσεις.