Quantcast

Σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Οκτώ στους δέκα Ελληνες απορρίπτουν τις πολιτικές και την εικόνα των κομμάτων. Αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς και τις μεθόδους των πολιτικών και δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τις ενέργειές του.

Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας αποτελούν απασφαλισμένη βόμβα και, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να προβληματίσουν σοβαρά κόμματα και πολιτικούς γιατί αποδεικνύεται -και με αριθμούς- ότι δεν συμπορεύονται με την κοινωνία. Αποδεικνύεται ότι οι πολίτες, για μια ακόμη φορά, βγάζουν «κίτρινη κάρτα» στους πολιτικούς. Στέλνουν τα μηνύματα τους και αναμένουν την αφύπνιση του πολιτικού κόσμου. Αναμένουν αντίδραση για να μπει τέλος στον κατήφορο της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Να αρχίσει μια νέα πορεία για τη χώρα και τον λαό, με στόχο την αποκατάσταση των αδικιών που επέβαλαν οι δανειστές και το κλείσιμο του κεφαλαίου της λιτότητας, της φτώχειας και της μιζέριας που ισοπέδωσαν μια ολόκληρη κοινωνία και επί της ουσίας άνοιξαν την πόρτα για να ξενιτευτούν πάνω από 500.000 Ελληνόπουλα.

Η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη εάν στα παραπάνω απογοητευτικά στοιχεία προστεθούν και τα ευρήματα μιας ακόμη δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 82% των πολιτών πιστεύει ότι από το 2010 και μετά δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ το 73% είναι απαισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας ακόμα και μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 43% εκτιμά ότι η πορεία της οικονομίας θα χειροτερέψει και το 30% ότι θα παραμείνει στάσιμη. Επίσης, επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης ευθύνεται για την πολύχρονη κρίση. Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα «τι απαιτούν από τα κόμματα και θα καθορίσει την ψήφο τους». Λοιπόν εν έτει 2018 το 46% των Ελλήνων εξακολουθεί να απαιτεί την πάταξη της διαφθοράς και το 41% συνεχίζει να διεκδικεί τη μείωση των φόρων! Δηλαδή σαν να μην πέρασε ούτε ώρα από την ημέρα της επίσημης χρεοκοπίας!

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν τον λάθος δρόμο που ακολουθούν τα κόμματα και τις λάθος προτεραιότητες των πολιτικών μας. «Φωνάζουν» ότι ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία ακολουθούν αντίστροφες πορείες που δεν συναντώνται πουθενά. «Φωνάζουν» ότι απέτυχε η απόπειρα των πολιτικών να προσαρμόσουν τον λαό στα μέτρα τους και στα «θέλω» τους. Αποδεικνύουν ότι πέρασαν οι καιροί που οι πολίτες παραπλανούνταν από υποσχέσεις και φανταχτερά πυροτεχνήματα, που στόχο είχαν και έχουν την ψήφο τους και όχι την επίλυση των προβλημάτων που οδήγησαν την οικονομία στην κατάρρευση και την κοινωνία στη διάλυση.

Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων αποτελούν τρανή απόδειξη ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν διδάσκεται από τα λάθη του. Επιμένει σε πολιτικές χρεοκοπημένες. Αντιγράφει αποτυχημένες πρακτικές και αγωνιά μόνο για την κατάληψη της εξουσίας. Στόχος των πολιτικών ήταν και είναι η «καρέκλα» και όχι η έξοδος των πολιτών από τον λαβύρινθο όπου τους εγκλώβισαν.

Μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας και εξοντωτικών μέτρων οι πολίτες απαιτούν από τα κόμματα ό,τι ακριβώς και πριν από το 2009: «Πάταξη της διαφθοράς», «μείωση των φόρων» και «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»! Αιτήματα διαχρονικά τα οποία πρέπει να αποτελούν και τη βασική ατζέντα των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο, η οποία ήδη έχει αρχίσει και ας μην το παραδέχονται οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Σε αυτά τα αιτήματα οφείλουν να δώσουν απαντήσεις οι πολιτικοί με συγκεκριμένες προτάσεις και έντιμο λόγο για να αντιληφθούν οι πολίτες τις διαφορές, εάν φυσικά υπάρχουν, των κομματικών προγραμμάτων.

Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία δεν αντέχει να πορεύεται συνέχεια στο σκοτεινό τούνελ της αναζήτησης των υπευθύνων για την τραγωδία των μνημονίων. Οι «ένοχοι» είναι πλέον γνωστοί κι ας προσπαθούν να βρίσκονται πίσω από τα φώτα για να αποφύγουν τη λαϊκή κατακραυγή.

Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά και για να γίνει αυτό οι πολιτικοί με ωριμότητα και σύνεση οφείλουν να ασχοληθούν, πρωτίστως, με την επόμενη μέρα. Οφείλουν να συγκρουστούν με το κατεστημένο και τα συμφέροντα για να μην είναι η διαφθορά, οι φόροι και η ανεργία τα βασικά αιτήματα και των επόμενων γενιών!