Quantcast

Από τον εφιάλτη στην πασαρέλα - Νύφες που είχαν απαχθεί περπάτησαν σε... γέφυρα της ομορφιάς

Περήφανα περπάτησαν στην πασαρέλα οι γυναίκες που στο παρελθόν είχαν ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη. Ο λόγος για τις νύφες του Κιργιστάν, τις γυναίκες που είχαν απαχθεί από ομάδες ανδρών, με σκοπό να τις παντρέψουν με αγνώστους και κατάφεραν να ξεφύγουν.

Η απαγωγή νυφών έγινε παράνομη στο Κιργιστάν μόλις το 2013, όταν οι Αρχές αναγνώρισαν ότι, οι νύφες μπορούσαν να υποστούν ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και ψυχολογικά τραύματα.

Μία νέα γενιά γυναικών τώρα, αρνούνται να αποδεχθούν τη βία, ξεκινώντας αυτή την καμπάνια, ένα χρόνο πριν, το 2018, οπότε και μία απαχθείσα 20χρονη νύφη κρατήθηκε στο ίδιο κελί με τον απαγωγέα της, ο οποίος και τη μαχαίρωσε θανάσιμα.

Μία σχεδιάστρια μόδας, η Ζαμίρα Μολντοσέβα (Zamira Moldosheva), μέλος της κίνησης κατά των απαγωγών γυναικών, ήταν που ξεκίνησε πέρυσι την καμπάνια κυρίως με ενημέρωση του κοινού στο δρόμο, και φέτος την εμπλούτισε με περισσότερα δρώμενα, μεταξύ των οποίων και η επίδειξη μόδας.

Έτσι, διοργάνωσε επίδειξη στην οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες  που έχουν κακοποιηθεί ή έχουν πέσει θύματα απαγωγής και ντύθηκαν με την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά του Κιργιστάν. Όπως η ίδια εξηγεί, «δεν είναι μέθοδος της χώρας μου και γι’αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ένα από τα μοντέλα δήλωσε χαρούμενη που συμμετείχε στο σόου και ενθάρρυνε κι άλλες κοπέλες να φύγουν από τους γάμους στις οποίες τις έχουν αναγκάσει. Η ίδια ήταν 19χρονη φοιτήτρια, όταν απήχθη έξω από το κολλέγιό της από άγνωστους άνδρες, για να υποστεί σωματική βία και να οδηγηθεί στο σπίτι του άγνωστου γαμπρού, σε μία περιοχή 200 περίπου χιλιομέτρων από το σημείο από όπου την άρπαξαν και να ντυθεί νύφη σε ένα δωμάτιο έτοιμο να φιλοξενήσει το εξαναγκαστικό μυστήριο.

Ήταν από τις λίγες που κατάφεραν να δραπετεύσουν πριν ακόμα και από το γάμο της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο ακριβής αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα απαγωγής δεν είναι γνωστός, αφού δεν γίνονται όλες οι καταγγελίες, υπό το φόβο των θυμάτων. Υπολογίζεται, ωστόσο ότι, ένα ποσοστό περίπου 14% των γυναικών είναι ηλικίας κάτω των 24 ετών και παντρεμένες εξαναγκαστικά.

Οι κοπέλες που έχουν καταφέρει να απελευθερωθούν θεωρούν ότι παίρνοντας μέρος σε τέτοιου είδους δρώμενα βοηθούν στο να σπάσουν οι προκαταλήψεις γύρω από τον εξαναγκαστικό γάμο.