Quantcast

Έξι πράγματα που θα μάθεις μετακομίζοντας με τον σύντροφό σου

Μπορεί πριν μερικά χρόνια να μην ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όμως πλέον όλο και περισσότερα ζευγάρια παίρνουν τη μεγάλη απόφαση… να συγκατοικήσουν

Οι λόγοι είναι πολλοί, κάποιες φορές ακόμη και οικονομικοί. Παρόλα αυτά, η συνύπαρξη με τον άνθρωπό μας, μπορεί να μας μάθει πολλά για τη σχέση μας και να μας δείξει αν μπορεί να προχωρήσει ή όχι.

Όταν απλώς βγαίνουμε ραντεβού, τείνουμε να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας, γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Όταν όμως μείνουμε με κάποιον, τότε ανακαλύπτουμε και τις «κακές» του συνήθειες. Γιατί, κανείς δεν είναι τέλειος… Τότε, θα διαπιστώσουμε αν πραγματικά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις, να δουλέψουμε μαζί και να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα καλό «τεστ» για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Τι θα μάθεις για τη σχέση σου μετακομίζοντας με τον σύντροφό σου;

Οι καλές και οι... κακές συνήθειες

Συνήθως, σε κάθε ζευγάρι, υπάρχει ο τακτικός και ο ακατάστατος της «παρέας». Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος; Ο μόνος τρόπος για να το μάθεις είναι να ζήσεις με το αγόρι σου, να μάθεις τις συνήθειές του και τον τρόπο που επιλέγει να ζει.

Αντίστοιχα, και εσύ, θα μοιραστείς μαζί του όλα εκείνα τα μικρά ασήμαντα καθημερινά πράγματα που κάνεις, όπως το να βλέπεις σειρές μέχρι αργά, να αφήνεις τα πιάτα στο νεροχύτη ή να ξεχνάς τα ρούχα σου σε καρέκλες… Σίγουρα, θα λατρέψει κάποια πράγματα που κάνεις, αλλά και θα χρειαστεί να «δουλέψει» για να συνηθίσει άλλα.

Οι δουλειές του σπιτιού

Οι δουλειές του σπιτιού που κάποτε έκανες μόνη σου, τώρα μπορούν να μοιραστούν και στους δυο σας. Τα ψώνια στο μανάβικο, το πλυντήριο, τα σκουπίδια, η βόλτα του σκύλου… Σίγουρα, η λίστα είναι μεγάλη, δουλεύετε πολλές ώρες και έχετε ακόμη περισσότερες υποχρεώσεις.

Για να μην καταλήξεις, λοιπόν, να κάνεις τα πάντα εσύ, απλώς φρόντισε από την αρχή να καθορίσεις τους ρόλους που θα έχει ο καθένας. Έτσι, θα αποφύγεις τα προβλήματα, τις διαφωνίες και τους τσακωμούς αργότερα. Με καλή διάθεση, όλα γίνονται και όλα λύνονται!

Οι συμβιβασμοί

Όταν μένεις μόνη σου, μπορείς να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις. Αποφασίζεις για όλα και έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Όταν, όμως, μοιράζεσαι το σπίτι σου με τον σύντροφό σου, τότε τα πράγματα αλλάζουν και προκειμένου η σχέση σας να λειτουργήσει, πρέπει να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Είναι σημαντικό να μάθεις να δίνεις τις «σωστές» μάχες για πράγματα που θεωρείς ότι αξίζουν πραγματικά για εσένα. Και επίσης είναι εξίσου σημαντικό να μάθεις να συμβιβάζεσαι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ακούς και να σέβεσαι τη γνώμη του άλλου, ακόμη και αν είναι διαφορετική από τη δική σου. Μερικές φορές, απλώς θα πρέπει να υποχωρήσεις εσύ, και άλλες εκείνος…

Η εικόνα που έχουμε για τον άλλον

Μερικές φορές έχουμε μία τέλεια αψεγάδιαστη και πλασματική εικόνα για τον σύντροφό μας. Όταν, όμως, ζούμε μαζί του και τον βλέπουμε καθημερινά, αποκτάμε μία πιο ρεαλιστική άποψη για το πώς είναι στην πραγματικότητα. Γνωρίζουμε τις καλές και τις άσχημες πτυχές της προσωπικότητάς του, μαθαίνουμε να τις διαχειριζόμαστε και αποφασίζουμε αν μπορούμε να τις αποδεχτούμε πραγματικά ή όχι. Είναι μία δύσκολη διαδικασία, που θα σας φέρει κοντά ή θα σας απομακρύνει. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να την αποφύγεις.

Τα οικονομικά

Όπως και αν αποφασίσετε να χωρίσετε τα έξοδά σας, είναι σημαντικό να βρείτε μία λύση που θα ταιριάζει και στους δύο. Θα έχετε κοινό ταμείο; Θα πληρώνετε τα πάντα διά δύο; Πρέπει να συμφωνήσετε τι σας ταιριάζει περισσότερο, προκειμένου να αποφύγετε παρεξηγήσεις. Μπορεί κάτι τέτοιο να σου φαίνεται ασήμαντο, όμως ένας από τους βασικούς λόγους που τσακώνονται τα ζευγάρια είναι τα χρήματα. Και μπορεί, όπως λένε, να μην φέρνουν την ευτυχία, όμως σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε λίγο πιο εύκολα σε αυτή. Για αυτό, δες με τον σύντροφό σου πώς θα διαχειριστείτε το budget σας, συζήτα μαζί του, θέσε στόχους και δούλεψε για να τους πετύχεις.

Η κοινωνικοποίηση

Το να μοιράζεστε την ίδια στέγη, σημαίνει ότι συχνά θα σας επισκέπτονται οι φίλοι και οι συγγενείς του. Αυτό μπορεί να είναι μία καλή αφορμή για να γνωριστείτε καλύτερα. Μπορεί όμως και να σε κάνει να αισθανθείς άβολα. Γιατί, σίγουρα θα υπάρχουν φορές που απλώς θα θέλεις να ηρεμήσεις στο σπίτι, χωρίς επισκέψεις! Είναι σημαντικό να θέσεις τα όριά σου, να εκφράσεις ποιους καλεσμένους θέλεις στο σπίτι σου και πόσο συχνά θέλεις να τους βλέπεις. Υπάρχει πρόβλημα με αυτό; Μην ξεχνάς ότι, με τον διάλογο μπορείς να λύσεις τις διαφωνίες σου.

Μην αγχώνεσαι.  Απλώς δοκίμασε να κάνεις αυτό το βήμα και δες αν πραγματικά ταιριάζεις με τον σύντροφό σου. Η συγκατοίκηση δεν είναι πάντα εύκολη, πόσω μάλλον στην αρχή, μέχρι να βρείτε τις ισορροπίες σας. Παρόλα αυτά, με μερικές υποχωρήσεις και πολλή αγάπη, θα τα καταφέρεις!