Quantcast

Ανείπωτη τραγωδία: Τουλάχιστον 24 οι νεκροί – Πάνω από 150 οι τραυματίες, 11 διασωληνωμένοι

Το πρώτο φως της ημέρας θα αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής από την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την Κινέτα και περιοχές της Αν. Αττικής.

Όμως, από τις νυχτερινές ώρες τα νέα είναι δυσάρεστα, καθώς πάνω από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ περισσότεροι από 150 είναι οι τραυματίες – εγκαυματίες που μεταφέρθηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Ανάμεσα τους και 16 παιδιά.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας 11 άτομα.

Λίγο πριν από τις 4 το πρωί της Τρίτης, το Λιμενικό εντόπισε ακόμη τέσσερις σορούς στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και ένα παιδί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα σκάφη του Λιμενικού απεγκλώβισαν από τις ακτές της Ραφήνας 710 ανθρώπους, όπως είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Η φρεγάτα «Έλλη», όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος περισυνέλεξε από τη θάλασσα 72 άτομα.

Εξαφανίσθηκαν οικισμοί, είπε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.