Quantcast

Από 29 Σεπτεμβρίου εως 21 Οκτωβρίου τα 53α «Δημήτρια»

Τα κοινωνικά κινήματα που "άλλαξαν" τον κόσμο ή ...τη θέαση του κόσμου από τον ...κόσμο (50 χρόνια από το Μάη του '68 αλλά και 100 χρόνια απ΄ τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου), το υπό διαμόρφωση σύγχρονο θέατρο στην παγκόσμια "αγορά" του 21ου αιώνα, μουσικές και εικαστικά συνθέτουν το πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων (29 Σεπτεμβρίου-21 Οκτωβρίου), που ανακοίνωσε ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Με προϋπολογισμό 440.000 ευρώ και σειρά συνεργασιών με τοπικούς φορείς και με χώρους πολιτισμού, τα 53α Δημήτρια "απλώνονται" και εκτός του κέντρου της πόλης (οι εκδηλώσεις ξεκινούν με συναυλία-τιμή στην ειρήνη, στα κοιμητήρια Ζέιτενλικ, όπου αναπαύονται περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες, του λεγόμενου "ανατολικού μετώπου" στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και συνεχίζουν με συνέδρια-συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες ανά την πόλη αλλά κι ένα "ζουμ" στη "βιτρίνα" (showcase) του θεάτρου –στην οποία θα παρουσιαστούν πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις με στόχο την "αγορά" και "εξαγωγή" τους ανά τον κόσμο.

«Ρίχνουμε το "βάρος" της φετινής διοργάνωσης (με αφορμή και τα 100 χρόνια απο τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου πολέμου αλλά και την "κοινωνική επανάσταση" του Μάη του ΄68- στη θεωρητική και καλλιτεχνική προσέγγιση των κοινωνικών κινημάτων, την τέχνη που "γέννησαν" (ως ανάγκη για ειρήνη και φιλία των λαών, ως "ανατρεπτική" θέαση του κόσμου – ο Γαλλικός Μάης), αλλά και στο θέατρο (ως πράξη), τη μουσική, τα εικαστικά, την σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης και γενική υπεύθυνη της διοργάνωσης των Δημητρίων, ‘Ελλη Χρυσίδου.

Οι διοργανωτές φαίνεται να εγκατέλειψαν τις ιδιαίτερα ανατρεπτικούς τίτλους των τελευταίων ετών ("Αστυβάλ" στην 51η διοργάνωση, "Futureval" για το Φεστιβάλ του Μέλλοντός μας στην επετειακή 50ή διοργάνωση αλλά και.. "Δημήτρια στη σέντρα" για την επεισοδιακή περσινή διοργάνωση, που "απείλησε" να ανατρέψει το πρόγραμμα ) και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου: «Τα Δημήτρια διοργανώνονται φέτος διατηρώντας την παράδοση του μεγαλύτερου θεσμού της πόλης για πάνω από μισό αιώνα και βάζοντάς την σε έναν παλμό που τον χρειάζεται για να παραμένει ζωντανή και ζωηρή».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως «μετά από σχετικό open call, κατατέθηκαν 250 αιτήματα-προτάσεις. Η ανοικτή πρόσκληση αφορούσε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, με αντικείμενο τους τομείς μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών, performance, street art, video art, κινηματογράφου, διαλέξεων, εργαστηρίων και νέων τεχνολογιών. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν και μια σειρά από αυτές θα καλύψουν φέτος το 50% του βασικού προγράμματος των Δημητρίων».

Σύμφωνα με την απολογισμό της περσινής 52ης διοργάνωσης (στον οποίο, όπως είχαν τονίσει οι διοργανωτές "θα στηριχθεί ο επόμενος σχεδιασμός"), τις 51 εκδηλώσεις των Δημητρίων του 2017, που διήρκησαν 28 μέρες και διεξήχθησαν σε 23 χώρους της πόλης, παρακολούθησαν 61.585 θεατές που "έφεραν" έσοδα (512 προσκλήσεις, 1.150 φοιτητικά εισιτήρια) μόλις 15.164 ευρώ. Η αμοιβή της τετραμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής ήταν 13.300 ευρώ κι αυτή των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις 134.440 ευρώ. Στη διοργάνωση μετείχαν 85 εθελοντές και 63 χορηγοί επικοινωνίας

Στο φετινό (υπο διαμόρφωση) πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται: Συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιντελικ με έργα των C.Debussy, B.Britten, P .Forget για την Επαναφορά της ειρήνης, μεγάλη εκθεση για την "Κληρονομιά" του συλλέκτη – δωρητη Αλέξανδρου Ιόλα ( 1907-1987) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που ιδρύθηκε χαρη και στη μεγάλη δωρεά του, projects, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στη Ροτόντα, το Μέγαρο Μουσικής, τα κτίρια του ΚΘΒΕ , στο Αλατζά Ιμαρέτ, στο Δημοτικό Θέατρο Ανετον, στο λιμάνι, στα Σφαγεία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα, που αφορά την τέχνη του θεάτρου και την προώθηση νέων θεατρικών παραστάσεων σε θεατρικές διοργανώσεις του εξωτερικού (φεστιβαλς κ.α). Στο πρώτο θεατρικό showcase (με παραστάσεις όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας» κ.α) θα παρευρεθούν θεατρικοί "πράκτορες' απ όλο τον κόσμο προκειμένου να επιλέξουν και να εξάγουν το ελληνικό θέατρο σε θεατρικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο.