Quantcast

«Απόκρυφη Ιστορία»: Μία κρυμμένη ιστορία με την πέννα του Καβάφη

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώθηκε στην Ορεστιάδα Έβρου, από τον Σωματείο «Κληρονομιά Οικογένειας Καραθεοδωρή» σε συνεργασία με τον Δήμο Ορεστιάδας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή» και το ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. με την ευκαιρία των εγκαινίων της Έκθεσης «Απόκρυφη Ιστορία».

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο περίφημο Μουσείο της Βιέννης, το γνωστό «Kunsthistorisches Museum, Wien», όπου την είδαν 350.000 επισκέπτες.

Τύχη αγαθή έφερε ένα κενό χρονικό περιθώριο πριν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και έτσι η έκθεση μπόρεσε να σταθμεύσει στο «Μουσείο των Καραθεοδωρή» στη Νέα Βύσσα, Έβρου, γενέτειρα της οικογένειας Καραθεοδωρή.

Άλλωστε ο καθηγητής ιστορίας της ιατρικής, χειρουργός, Στέφανος Γερουλάνος που επιμελήθηκε την έκθεση, είναι απόγονος της οικογένειας Καραθεοδωρή η οποία, έχοντας ενταχθεί στους Φαναριώτες της Πόλης συγγένευε εξ’ αγχιστείας  και με τον μεγάλο ποιητή μέσω της μητέρας του Χαρίκλειας Φωτιάδη..

Όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος στην ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ξενάγηση, ο τίτλος της έκθεσης «Απόκρυφη Ιστορία» δεν είναι επίσης τυχαίος.

Προέρχεται από το έργο του Προκόπιου: «Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία» από το οποίο ο Καβάφης αντλεί τα στοιχεία για το ποίημα του (εκ) »Της Ανεκδότου Ιστορίας».

Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης το πλάτος αλλά και το βάθος των ιστορικών γνώσεων του Αλεξανδρινού ποιητή και  να  νοιώσει την ευαισθησία του, να έχει δει απεικονισμένο το πρόσωπο του ατόμου πριν το διαιωνίσει με το ποίημά του. Από τα 152 ιστορικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στην ποίηση του Καβάφη τα 137 απεικονίζονται πάνω σε νομίσματα! Είναι τυχαίο;

Στην έκθεση παρουσιάζονται είκοσιτέσσερα πανέλα που δίδουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να απολαύσει συγχρόνως και το ποίημα αλλά και την προσωπογραφία του βασικού προσώπου που αναφέρεται σε αυτό.Πανομοιότυπα αντίγραφα νομισμάτων του Νομισματικού Μουσείου Βιέννης έχουν τοποθετηθεί δίπλα στους αντίστοιχους στίχους.

Αποψη της έκθεσης 'Απόκρυφη Ιστορία' στο Μουσείο των Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα Έβρου

Αποψη της έκθεσης «Απόκρυφη Ιστορία» στο Μουσείο των Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα Έβρου

Στην έκθεση αυτή βλέπει κανείς, εκτός από τις προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών των ποιημάτων, ότι ο Καβάφης δεν στέκεται σαν τον απλό ιστορικό.

Αναδεικνύει μεμονωμένες πτυχές της ιστορίας. Πτυχές οι οποίες δείχνουν τις διαχρονικές αδυναμίες της φυλής μας, στιγμές μεγάλων αποτυχιών αλλά και τον αδύναμο απόηχο μεγάλων ανδρών.

Στην ιστορία του Καβάφη δεν θα βρούμε τις βεβαιωμένες νίκες, αλλά τις κρυμμένες ήττες, δεν θα βρούμε τις ανδραγαθίες αλλά τις πληγές. Θα δούμε το γιατί φτάσαμε ως εδώ. Πρόκειται για μία «Απόκρυφη Ιστορία» του Ελληνισμού.

Μία (αντί-ιστορία) με τους αντι-ήρωες της, που ξενικά από την πρώιμη Αρχαιότητα και τελειώνει με την Πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Μία ιστορία την οποία ο  Καβάφης δούλευε κρυφά αλλά συστηματικά σε όλη του τη ζωή. Μία ιστορία, την οποία δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, παρόλο ότι είχε τόσα ακόμα να μας πει! «Τώρα είναι πια αργά» είπε λίγα χρόνια πριν από τον θάνατο του.

Την ξενάγηση στην Έκθεση ακολούθησε συμπόσιο με ενδιαφέρουσες και διδακτικές εισηγήσεις.

Ο καθηγητής, Ιωάννης Μεταξάς ανέπτυξε το θέμα: «Ο χωροχρονικός εξωτισμός της Καβαφικής επερώτησης.», ο καθηγητής, Δημήτρης Σταματόπουλος, μίλησε με θέμα: «Η έννοια του Ελληνισμού στον Καβάφη»  και ο Στέφανος Γερουλάνος παρουσίασε την «Απόκρυφη Ιστορία του Καβάφη».

Ο κάθε ομιλητήςπροσέγγισε με τον δικό του τρόπο την αστείρευτη έμπνευση που προσφέρει ο Κ. Καβάφης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δραστήριος δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή», Χρήστος Ορμανλίδης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί από τους απογόνους της οικογένειας καθώς και φίλοι από την Αθήνα, και την Κέρκυρα.

Οι απόγονοι της οικογένειας Καραθεοδωρή και οι φίλοι τους, με μέλη της τοπικής κοινωνίας, μπροστά στο 'Μουσείο των Καραθεοδωρή' στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας

Οι απόγονοι της οικογένειας Καραθεοδωρή και οι φίλοι τους, με μέλη της τοπικής κοινωνίας, μπροστά στο «Μουσείο των Καραθεοδωρή» στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας