Quantcast

Δήμαρχος Σάμου για το μεταναστευτικό: Τεράστιο το πρόβλημα - Τα νησιά του Β. Αιγαίου δοκιμάζονται

"Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δοκιμάζονται στην κοινωνική συνοχή, στην καθημερινότητα και στις αντοχές των αρμόδιων αρχών.

Στο νοσοκομείο Σάμου οι συνθήκες είναι δυσβάσταχτες για τους εργαζομένους, για τους γιατρούς και για όσους το επισκέπτονται από το βάρος, από μία πόλη που έχει δημιουργηθεί πάνω στην πόλη", δήλωσε στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97, 8 ο Δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ότι "η πόλη δεν έχει αστικό βάθος, έχει 7,5 χιλιάδες κατοίκους.

Οι 4.000 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Σε ένα χώρο που έχει δυναμικότητα 850 θέσεων , το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν υπάρχει ένα κινητό ιατρείο μέσα να υπερασπίζεται και να βλέπει περιπτώσεις σε πρώτη εξέταση. Τα πράγματα είναι πάνω από οριακά. Έχουμε ασυνόδευτα παιδιά".

"Δεν δέχομαι μία οργανωμένη πολιτεία να μην μπορεί να υποστηρίξει 3.000 ασυνόδευτα παιδιά που κινδυνεύουν από απαγωγές, οικογένειες που έχουν δικαίωμα ασύλου κεκτημένο να μην μπορούν να φύγουν μετά από 22 μήνες", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τη συλλογή υπογραφών από τους πολίτες του νησιού, ο κ. Αγγελόπουλος εκτίμησε ότι "είναι σημαντικό μέσο έκφρασης των πολιτών χωρίς κινδύνους για να ενισχύσουμε τη θέση μας ενόψει της αναμονής της απάντησης του κ. υπουργού στη δέσμευσή του και ενόψει της επιθυμίας να κλείσει η υπάρχουσα δομή που είναι μία κρεμάμενη πόλη πάνω στην πόλη ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία καταδυναστεύει τον τόπο και δεν τους απελευθερώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες να πάνε σε άλλες χώρες".

"Δεν έχουμε εκλεγεί για να κάνουμε διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. Έχουμε εκλεγεί για προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης", πρόσθεσε.

Για τη βοήθεια της Ε.Ε που έχει δοθεί στα κράτη- μέλη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι "όλοι οι δήμοι της χώρας, από τα 4,5 δισ. που ανακοίνωσε η Ε.Ε, έχουν εισρεύσει 4,9 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν οργανώσεις που έχουν εισπράξει έως και 90 εκατομμύρια ευρώ. Βλέπω οργανώσεις οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά και βλέπω και οργανώσεις οι οποίες είναι σφραγίδες. Οι ΜΚΟ συνδέονται απευθείας με τη χρηματοδοτική γραμμή της Ε.Ε".

"Είναι ο καιρός πια, μετά από τρία χρόνια μεγάλης κρίσης τα κράτη και οι αρμόδιες αρχές να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους και να κάνουν πράγματα χωρίς υπεκφυγές και χωρίς καθυστερήσεις¨", τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.