Quantcast

Ελληνικά αεροδρόμια: Τι αλλάζει για τις πτήσεις εκτός Σένγκεν

Χάος στα ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται να επιφέρει η αλλαγή στον τρόπο ελέγχου των στοιχείων των επιβατών, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» της Παρασκευής. Από τις αρχές Απριλίου θα είναι υποχρεωτική για τους αστυνομικούς που διενεργούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια η πληκτρολόγηση των στοιχείων των επιβατών.

Όμως, οι σημαντικές ελλείψεις στον αριθμό των αστυνομικών αναμένεται να δημιουργήσει ατελείωτες ουρές επιβατών και να μετατρέψει σε αίθουσες… ταλαιπωρίας τους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων των ελληνικών αεροδρομίων. Η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είχε πραγματοποιηθεί πριν ακριβώς δύο χρόνια αλλά σταμάτησε μετά από 48 ώρες καθότι οι επιβάτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές.

Με επιστολές τους προς την ηγεσία του Σώματος, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητούν την άμεση και σημαντική στελέχωση των τμημάτων στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», ώστε να μην επαναληφθούν οι ντροπιαστικές για τον τουρισμό εικόνες του 2017. Από την Κυριακή 7 Απριλίου, οι επιβάτες που περνούν από έλεγχο είτε αναχώρησης είτε άφιξης δεν θα πρέπει απλά να δείχνουν τη ταυτότητα ή το διαβατήριό τους στους αστυνομικούς, αλλά οφείλουν να το παραδίδουν στα χέρια τους και αυτοί να πληκτρολογούν το ονοματεπώνυμό τους. Η διαδικασία θα απαιτεί σημαντικό χρόνο και αν δεν στελεχωθούν άμεσα τα τμήματα, τότε οι επιβάτες θα έχουν ραντεβού με την… ταλαιπωρία και όχι με την πτήση τους.

«Οι εικόνες από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου ήταν απογοητευτικές, με ουρές δεκάδων ταξιδιωτών να αναμένουν καρτερικά τη σειρά τους για τον έλεγχο. Οι εντυπώσεις για την Ελλάδα ήταν αρνητικές. Ωστόσο μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Διαβατήρια, Τροχαία, Τάξη και Ασφάλεια) είναι υποστελεχωμένες, δεν έχουν ενισχυθεί και παράλληλα καλούνται καθημερινά να συνδράμουν σε ενισχύσεις μέτρων, αλλότριων υπηρεσιών και καθηκόντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής και προσθέτει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Σώματος ότι «θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του Αερολιμένα Αθηνών με προσωπικό και παράλληλα τα μέτρα προς άλλες Διευθύνσεις θα περιοριστούν».

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η οποία με έγγραφό της προς τον αρχηγό του Σώματος κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» με αστυνομικό προσωπικό. «Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δούμε καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου (αφίξεις-αναχωρήσεις), γεγονός που θα πλήξει την εικόνα του αεροδρομίου και της Αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια, η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης έχει επιβαρυνθεί λόγω των αυξημένων συλλήψεων ατόμων που επιχειρούν παράνομα να εξέλθουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστικά, το έτος 2018 συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.400 παράτυποι μετανάστες. Για να διεκπεραιωθούν οι εσωτερικές λειτουργίες της υπηρεσίας, οι μεταγωγές των πολυάριθμων κρατουμένων κι επιπλέον η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων με μηχανήματα AFIS, απαιτείται αυξημένος αριθμός αστυνομικών σε σχέση με το υπάρχον προσωπικό», αναφέρει στην επιστολή. «Για να ελέγχονται διεξοδικά όλοι οι επιβάτες (πολίτες τρίτων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης) που εισέρχονται κι εξέρχονται από τη χώρα μας, η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με γενναίο αριθμό αστυνομικών.