Quantcast

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το έπος του 1940 σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Μηνύματα ενάντια στον φασισμό

Μηνύματα ενάντια στον φασισμό, αλλά και για την ανάγκη να σταθεί δυνατή η κοινωνία με ενεργούς πολίτες, έστειλαν σήμερα από Ηράκλειο και Ρέθυμνο πολιτικοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής και μαθητικής κοινότητας, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ του 1940 στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, η παρέλαση μαθητών, σωμάτων ασφαλείας και πολιτιστικών φορέων πραγματοποιήθηκε στην λεωφόρο Κουντουριώτη, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ενώ προηγήθηκε η Δοξολογία και η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς του νομού στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Για διαχρονικό μήνυμα της επετείου που οδηγεί στη συστράτευση όλων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά το ΟΧΙ του Μεταξά ακολούθησε η περίοδος της αντίστασης των Ελλήνων κατά των Γερμανών. «Η συστράτευση των υγειών δυνάμεων στην κοινωνία είναι αναγκαία και επίκαιρη, ειδικά σήμερα που η χώρα βγαίνει από την κρίση και την αυστηρή εποπτεία, προσπαθώντας παράλληλα να επουλώσει τις πληγές της, να υπάρξει αναδιοργάνωση στην υγεία, στην οικονομία, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης , του κράτος και του κράτους δικαίου», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός. Τόνισε επίσης πως μετά την κρίση η χώρα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αναπολούν όλα όσα οδήγησαν στην κρίση, μεταξύ αυτών και η φαυλότητα, και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, σχέδιο που «θέτει σε προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων και την ενίσχυση της κοινωνίας».

Στο Ηράκλειο, κάτω από τον λαμπερό ήλιο, πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης Κώστα Φωτάκη αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, εκπροσώπων της πολιτειακής, αυτοδιοικητικής, εκκλησιαστικής πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Προηγήθηκε η δοξολογία χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη όπου και συμμετείχαν και οι αντιστασιακές οργανώσεις.

«Η σημερινή επέτειος συμβολίζει τον αγώνα και την αντίσταση στο φασισμό. Έναν αγώνα που ιδιαίτερα σήμερα είναι πολύ επίκαιρος όταν έχουμε ποικίλα μορφώματα ακροδεξιάς και φασισμού να πλανώνται πάνω από την Ευρώπη. Η ελληνική κοινωνία αν και πληγωμένη μέσα από την περιπέτεια της κρίσης από την οποία εξέρχεται, κατάφερε και στέκεται όρθια και πρωτοστατεί στον αγώνα αυτόν», ανέφερε ο κ. Φωτάκης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε πως το ΟΧΙ των Ελλήνων στο φασισμό και τον ολοκληρωτισμό συμβολίζει τον αγώνα της υπέρβασης των δυνατοτήτων του ανθρώπου για την υπόστασή του, τις αξίες του, την ελευθερία του, την αξιοπρέπειά του, προσθέτοντας: «Τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που θυσιάστηκαν. Αποτίουμε την πρέπουσα τιμή στους ήρωες μας ζωντανεύοντας παράλληλα στις μνήμες μας τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν. Την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος, αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στις νέες και στους νέους του τόπου».

Ημέρα που όχι μόνο γυρνάμε τις μνήμες πίσω, αλλά κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, η σημερινή, όπως δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας πως «οι θυσίες, οι αγώνες και τα υψηλά ιδανικά αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας». «Η χώρα μας παραμένει ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που εδώ και χρόνια δοκιμάζεται. Εγγυητής της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας», προσέθεσε

Στις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, παρέστη και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ στο χωριό Πόμπια του Ηρακλείου από όπου και έστειλε το μήνυμα για χρέος όλων των Ελλήνων «...να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του αγώνα για ελευθερία, αλληλεγγύη, δημοκρατία». «Σήμερα, οφείλουμε όλοι μας ενωμένοι να δώσουμε από κοινού νέες μάχες για να ξεπεράσουμε τη βαθιά, πολύπλευρη κρίση που διανύουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα μπροστά. Η 28η Οκτωβρίου αποτέλεσε την αφετηρία ενός μεγάλου αγώνα, που μας άφησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού που προσπάθησαν να ισοπεδώσουν τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης, δίνοντας γενναίες μάχες για την αρετή και το δίκαιο, την υπεράσπιση του Έθνους και της Πατρίδας. Οι Έλληνες ενωμένοι, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας, και τα κατάφεραν. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους κι ας αποτελέσει η φετινή επέτειος ανάχωμα ενάντια στα φαινόμενα λαϊκισμού που πληθαίνουν στην Ευρώπη».