Quantcast

Μητροπολίτης Φθιώτιδος στον realfm: Είμαι βέβαιος ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα εάν δεν δοθεί η έγκριση της Εκκλησίας

“Η Πολιτεία είπε ότι είναι δική μου αρμοδιότητα η μισθοδοσία των ιερέων αλλά θα τύχει και της εγκρίσεως της Εκκλησίας. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα εάν δεν δοθεί η έγκριση της Εκκλησίας” δήλωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, μιλώντας στον realfm 97,8 και στους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

“Η συνεργασία είναι το καλύτερο πράγμα και η Ιεραρχία αποφάσισε δύο πράγματα και απέρριψε το ένα. Δηλαδή, συνεχίζεται ο διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας με μία διευρυμένη επιτροπή και δεύτερον συμφωνούμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όση έχει απομείνει”, είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και πρόσθεσε:

“Ο Πρωθυπουργός είναι υπέρ της συνεργασίας και ευτυχώς που είναι σήμερα Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, που είναι άνθρωπος μετριοπαθής, που μπορεί και κουβεντιάζει. Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος πρέπει να κουβεντιάζει με την εξουσία, με την Πολιτεία, αλίμονο αν κόψουμε την επικοινωνία. Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, αν ένας - δύο Μητροπολίτες διαφώνησαν κάπως έντονα είναι μέσα στη δημοκρατική διαδικασία της Εκκλησίας”.

“Η Ιεραρχία θα επιλέξει τον δρόμο της συνεννόησης αν και η Πολιτεία προσέξει, δεν μπορεί να τραβάει τα άκρα η Πολιτεία και η Εκκλησία να σύρεται. Το ισχύον καθεστώς το σημερινό, είναι το ιδανικό, με τους διακριτούς ρόλους... Η συμφωνία δεν έχει γίνει, η συμφωνία ισχύει ως προς το ότι ο διάλογος συνεχίζεται με την Πολιτεία και ότι προχωράμε σταδιακά στην αξιοποίηση της εναπομεινάσης εκκλησιαστικής περιουσίας... Νομίζω, με όλο τον σεβασμό που τρέφω, ο Πρωθυπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα, δεν έπρεπε να γίνει αυτή τη δημόσια εμφάνιση αφού δεν υπήρχε συμφωνία”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.