Quantcast

Ντούμας για τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου: Δεν είδα λιντσάρισμα

Για υπερβολή κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο βίντεο. «Η ΕΔΕ θα δείξει», λέει.

 

Το βίντεο με τη στιγμή που οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και Ζ δένουν τα χέρια του Ζακ Κωστόπουλου, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, που έφτασαν μέχρι και την εντολή για ΕΔΕ από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχολίασε μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών.

«Δεν είδα λιντσάρισμα», είπε σχετικά ο Βασίλης Ντούμας και σημείωσε πως «το ‘δικαστήριο’ έγινε και οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν».

Όπως είπε ο ίδιος, «το στοιχείο της υπερβολής μπορεί να υπάρξει σε μια τέτοια κατάσταση» και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό, είπε πως «το Κέντρο διαβίβασε για έναν ληστή, που είχε φύγει από το μαγαζί, κράδαινε όπλο και απειλούσε πολίτες», ενώ όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί, «είδαν έναν άνθρωπο σε παροξυσμό».

Απαντώντας στο σχόλιο ότι τη στιγμή εκείνη ο 33χρονος δεν πρόβαλε αντίσταση, είπε πως «εγώ βλέπω να προβάλει αντίσταση και να μην μπορεί να γίνει η χειροπέδηση».

Διευκρίνισε, μάλιστα ότι, βάσει των κανονισμών, «μέχρι να χειροπεδηθεί μπορεί μόνο ο αστυνομικός μπορεί να ασκήσει βία», όμως μετά τη σύλληψη, «ο συλληφθείς αποτελεί ιερό πρόσωπο».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δ.Πάκος, που είπε ότι «αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει», ο Β.Ντούμας είπε πως «ίσως το είπε εκνευρισμένος από την πίεση και την κριτική που ασκήθηκε σε αστυνομικούς ΔΙΑΣ και Ζ».

Ενώ αναφορικά με την ίδια την πρακτική που άσκησαν οι οκτώ ένστολοι, σημείωσε ότι «ενδεχομένως η υπερβολή να αποδειχθεί μέσω της ΕΔΕ».

Σχετικά με την αυτοδικία και την άσκηση βίας από τους πολίτες, τόνισε ότι, «οι πολίτες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία».

Τέλος, υπογράμμισε ότι, «η Αστυνομία δεν είναι παρακράτος».