Quantcast

Ο Καλεντερίδης για τις τουρκικές προκλήσεις: Δεν πρέπει να γίνουν ξανά τα λάθη που κάναμε στα Ίμια

Για τη βαριά ατμόσφαιρα στην κυπριακή ΑΟΖ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.

"Στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία έχει αποδειχθεί εμπράκτως ότι είναι εν αδίκω, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία οριοθέτησε την ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο, χώρισε οικόπεδα και προκήρυξε διεθνείς διαγωνισμούς στους οποίους ανταποκρίθηκαν ξένες εταιρείες. Η Τουρκία έκανε κι αυτή διεθνείς διαγωνισμούς, σε υφαλοκρηπίδα που ιδιοποιείται παρανόμως. Ούτε μία ξένη εταιρεία έδειξε ενδιαφέρον, κάτι που σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα και το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος της Κύπρου και της Ελλάδας και η Τουρκία είναι εν αδίκω" υπογράμμισε ο κ. Καλεντερίδης που στη συνέχεια αναλύει για ποιον λόγο η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στην Κύπρο και πώς πρέπει να το χειριστεί η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος.

Ο κ. Καλεντερίδης προειδοποιεί ότι η παρουσία του Barbaros περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς "η Τουρκία επιδιώκει με το Barbaros να εγγράψει υποθήκες σ' αυτήν την περιοχή γιατί η παρουσία του Barbaros ναι μεν αποτελεί πρόκληση αλλά δεν δημιουργεί τετελεσμένα". Υπογραμμίζει πως εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε ό,τι έγινε στα Ίμια όπου ήταν μια τεράστια εθνική ήττα: "Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αλλά προσοχή στη διαχείριση της κρίσης, να μην στρατικοποιήσουμε την κρίση και να μην πέσουμε σε παγίδα που πιθανόν στήνει η Τουρκία και καταστήσουμε γκρίζα περιοχή που είναι μείζονος σημασίας για τα συμφέροντα του Ελληνισμού".

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1