Οικογενειακές τραγωδίες πίσω από τη λίστα του θανάτου - «Καίει» την Πυροσβεστική πόρισμα της Περιφέρειας

Τουλάχιστον 13 οικογένειες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Πρόκειται για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τους θείους τους, τα αδέλφια τους ή τον παππού και τη γιαγιά τους.

Με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων 91 ταυτοποιημένων θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική κλείνει ο πρώτος κύκλος της τραγωδίας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο συνολικός απολογισμός είναι 93 νεκροί, εκ των οποίων δύο δεν έχουν αναγνωριστεί.

Οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφεραν να αποσπάσουν γενετικό υλικό από τις σορούς τους, αλλά δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής κάποιος συγγενής για να γίνει σύγκριση και ταύτιση των δειγμάτων.

Στους ταυτοποιημένους νεκρούς περιλαμβάνονται 45 γυναίκες, 35 άντρες και 11 παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος έξι μηνών.

Τουλάχιστον 13 οικογένειες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Πρόκειται για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τους θείους τους, τα αδέλφια τους ή τον παππού και τη γιαγιά τους.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και τουρίστες από τη Ρουμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Δεν διευκρινίζονται στον κατάλογο τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι σοροί.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αρκετά θύματα βρέθηκαν στον δρόμο στο Μάτι, από την οδό Χρυσανθέμων μέχρι και την Αργυρά Ακτή όπου εγκλωβίστηκαν τα οχήματά τους.

Αλλοι εντοπίστηκαν στην οδό Ισμήνης στον Νέο Βουτζά και 27 από τα θύματα βρέθηκαν σε οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου κατέφυγαν προσπαθώντας να βρουν δίοδο στη θάλασσα.

Οι περισσότεροι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ή από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, ενώ λιγότεροι ήταν αυτοί που βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Ορισμένοι πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όταν αναποδογύρισαν οι βάρκες τους, ή τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους καθώς κολυμπoύσαν για να ξεφύγουν από τον καπνό που απλώθηκε πάνω από την παραλία. Αλλοι, πέθαναν κατά τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία.

Χθες, η αρχική λίστα που δημοσιοποιήθηκε περιελάμβανε 92 θανόντες. Λίγες ώρες αργότερα προστέθηκε ένα ακόμη θύμα στον μακρύ κατάλογο. Πρόκειται για μία εγκαυματία με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, η οποία νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο.

Τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα 34 εγκαυματίες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής. Εξ αυτών οι έξι ήταν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και Θριάσιο. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Και ενώ οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τη «Μαύρη Δευτέρα» συνεχίζονται, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το τι συνέβη το δραματικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι

Το πόρισμα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που παρουσιάζει η εφημερίδα Έθνος, «καίει» την Πυροσβεστική, ενώ καταγράφεται η σύγχυση που επικράτησε μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενημέρωση υπαλλήλων και στελεχών για τη φωτιά στο Μάτι από εθελοντές που βρίσκονταν στην... Πάρνηθα, αλλά και το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενίσχυση δυνάμεων προς Διώνη και όχι προς Μάτι, ενώ υπάλληλοι έτρεχαν από φωτιά σε φωτιά χωρίς να λαμβάνουν οδηγίες από την πυροσβεστική.

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάζει το Εθνος:

  • Στις 17:00 ενημερώνεται για πρώτη φορά η υπηρεσία για φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Ο τμηματάρχης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής ενημερώνεται από μέλος της Εθελοντικής Ομάδας ΠΠ ΜΑΚΙΠ που δραστηριοποιείται στην Πάρνηθα και άκουσε για «πυρκαγιά μέσω ασύρματων επικοινωνιών». Ενημερώνεται η περιφερειακή σύμβουλος κα. Τσούπρα και ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας κ. Παπαχρυσοβέργης. Επικοινωνία με την υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του δήμου Ραφήνας που «προσπαθεί να αποκτήσει εικόνα για τη φωτιά».
  • Στις 17:10 δύο υπάλληλοι ξεκινούν να κινητοποιούν δήμους της Αττικής για να συνδράμουν στη φωτιά με μηχανήματα.
  • Στις 17:30 ο τμηματάρχης πολιτικής προστασίας Δυτικής Αττικής επικοινωνεί με την υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του δήμου Ραφήνας που «δεν έχει ακριβή εικόνα της κατάστασης». Εθελοντές ενημερώνουν ότι η φωτιά βρίσκεται προς Καλλιτεχνούπολη.
  • Στις 18:00 ζητείται από στέλεχος της πολιτικής προστασίας Κεντρικού, Βόρειου, Δυτικού και Νότιου τομέα Αθηνών «να επιστρέψει στο κτήριο της διεύθυνσης στην Αθήνα δεδομένου ότι είχε αποχωρήσει για την οικία του μετά το πέρας του ωραρίου καθώς είχε προγραμματιστεί τις βραδινές ώρες να μεταβεί στην περιοχή της φωτιάς στη Δυτική Αττική».
  • Στις 18:03 και στις 18:07 το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ στέλνει δύο φαξ και ζητά μέσα για συνδρομή της Πυροσβεστικής. Σε αυτά αναγράφεται ότι η φωτιά κινείται προς Διώνη με αντίθετη, δηλαδή, φορά από την πραγματική προς Μάτι-Ν. Βουτζά.
  • Στις 18:00-19:00 η Ρένα Δούρου ζητά την έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για τις 20:30 και δίνει εντολή για σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού και καταθέτει αίτημα για κήρυξη Δυτικής και Ανατολικής Ατιικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Στις 19:00 η κυρία Τσούπρα που βρίσκεται με κλιμάκιο υπαλλήλων στη φωτιά της Πεντέλης, επιστρέφει στα γραφεία της Περιφέρειας στην Παλλήνη και δεν αναφέρθηκε προς κανένα από τα στελέχη της Περιφέρειας «κάποιο αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος ή άλλου φορέα για συνδρομή ή άλλες ενέργειες».
  • Στις 19:30 γίνεται προσπάθεια για λεωφορεία προς εκκένωση του ΚΑΥΥ της Αεροπορίας στο Ζούμπερι όπως έχει ζητήσει η ΓΓΠΠ. Μέχρι τις 21:30 έχουν βρεθεί 12 λεωφορεία που φτάνουν στη Μαραθώνος αλλά η πυροσβεστική δεν τους επιτρέπει να κινηθούν προς Μάτι.
  • Στις 20:30 συνεδριάζει το έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.