Quantcast

Πρόγραμμα για τη δικτύωση 5 αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου η 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων του προγράμματος της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Στο τέλος της συνεδρίασης μεταξύ της υπουργού και του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και περιφέρειας.

Το πρόγραμμα δικτυώνει 5 σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου σε μία ενιαία διαδρομή και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις υλοποίησης έργων υποδομής και διασύνδεσης με την τοπική παραγωγή και οικονομία.

Οι 5 αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους αναπτύσσονται πλέον εργασίες αναστήλωσης είναι τα θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας.

Η κ. Κονιόρδου στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε σαν ένας οραματισμός και πλέον είναι μια κατάκτηση. Ο πολιτισμός μας, η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας είναι ένας μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Ως προς ένα βασικό στόχο του προγράμματος που αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη κάποιων από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, το ΥΠΠΟΑ αποτελεί κύριο συμμέτοχο του εγχειρήματος από τα πρώτα κιόλας βήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά μας με την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικών προϊόντων και της εργασίας των χειροτεχνών που αναπτύσσονται σε κάθε τόπο και συνδέονται με βιώσιμο τρόπο με τους αρχαιολογικούς χώρους. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι σύμφωνη με τη γενικότερη στρατηγική του υπουργείου για τον πολιτισμό και τη δίκαιη ανάπτυξη. Επίσης, θα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις γύρω από αυτά τα έργα που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους, με υποδομές ώστε να εξασφαλιστούν οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις κατά τόπους Εφορείες».

Ο κ. Καχριμάνης, αφού καλωσόρισε την υπουργό, τους δημάρχους, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους προέδρους των Επιμελητηρίων και τους εκπροσώπους των άλλων φορέων, υπογράμμισε ότι σήμερα ξεκινά μια τεράστια προσπάθεια και συνέχισε: «Έχουμε εδώ τους εκπροσώπους 15 φορέων, με τους οποίους θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, δίνοντας εκτός από αρχαιολογικές και αναπτυξιακές κατευθύνσεις».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την καινοτομία του, το είχε εγκρίνει προς υλοποίηση πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου. Επίσης εξήρε τη συμβολή όλων όσοι συνέβαλαν στην προώθηση και υλοποίηση του προγράμματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρο Μπένο.

Ο τελευταίος έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αλλά και στο σχεδιασμό που σταδιακά ξεδιπλώνεται. «Πρόκειται για ένα δημιούργημα που το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Είναι ό,τι πιο καινοτόμο γίνεται παγκοσμίως. Είναι μια συμφωνία συνεργειών», ανέφερε μεταξύ άλλων, κάνοντας αναλυτική αναφορά και σε ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι συνέδραμαν έως τώρα την προσπάθεια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ