Quantcast

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας: Έχουν ιθαγένεια αλλά δεν μπορούν να βγάλουν ταυτότητα

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας σκοντάφτουν όσοι έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και χρειάζονται το έγγραφο δημοτολόγησης για την έκδοση ταυτότητας καθώς θα αναγκαστούν να περιμένουν 3-4 χρόνια, κατήγγειλε στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Γιώργου Ψάλτη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων εργαζομένων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις Ελλάδος, Γαβριήλ Ιωαννίδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης, «είναι τα απόνερα του Κλεισθένη που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, ο οποίος προέβλεπε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων που αφορούν την ιθαγένεια και την πολιτογράφηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Περίπου 350 συνάδελφοι μετακινήθηκαν από 1/1/2019 στο υπουργείο Εσωτερικών υποχρεωτικά - υπάρχει η πρόβλεψη στο νόμο να δημιουργηθούν εννέα τμήματα μητρώου αρρένων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τα οποία θα συστεγάζονται και ένα πληροφοριακό σύστημα που θα έπρεπε να καλύπτει τα μητρώα αρρένων αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα».

Επίσης, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι «οι πολίτες είναι στα κάγκελα δικαίως και έχουν χίλια δίκια. Περιμένουν 3-4 χρόνια να βγάλουν ταυτότητα. Έφτασαν στην πολυπόθητη στιγμή να πάρουν ένα απλό χαρτί, μία πράξη έκδοσης δημοτολόγησης για το οποίο δεν υπάρχει πληροφοριακό σύστημα να εκδοθεί, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Από τον Νοέμβριο που υπάρχει το μεταβατικό στάδιο, δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα. Δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση προσωπικού, δεν έχει γίνει προγραμματισμός, λειτουργούν υπηρεσίες με ένα και δύο άτομα».

«Οι συνάδελφοι έχουν φτάσει στα όρια, στο τέλος θα μας δείρουν. Είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί και τους αλλοδαπούς οι οποίοι λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια που πολιτογραφούνται, αλλά και Έλληνες ομογενείς. Τα παιδιά της δεύτερης γενιάς ταλαιπωρούνται γιατί πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία της έκδοσης άδειας παραμονής μέχρι τα 18 τους και γι' αυτά και τους γονείς τους αλλά για 2-3 χρόνια δεν έχουν ταυτότητα και λήγει η άδεια παραμονής τους», πρόσθεσε.