Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου ενημερώνει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Στο Φανάρι πραγματοποιείται αυτή την ώρα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενημερώνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, μετά και την αντίδραση του Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα σημείωσαν ότι όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ' αυτών.

Δυσαρέσκεια στο Φανάρι

Νωρίτερα την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε καλέσει την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανοπούλου προκειμένου να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση  για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον κ. Βαρθολομαίο, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του Φαναρίου για την μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος σχετικά με την συμφωνία για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.