Quantcast

«Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον. Μαζί»

Η Θεσσαλονίκη έβαλε τα καλά της και υποδέχθηκε τον μεγάλο καλεσμένο της, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Και αυτός δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ, την Τιμώμενη Χώρα της φετινής διοργάνωσης.

Η δύναμη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας σε μια ευρεία γκάμα τομέων είναι το κεντρικό μοτίβο αυτής της «φιλοξενίας», μέσα στο οποίο θα παρουσιαστούν τα επιτεύγματα που γέννησε η χρόνια συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και οι άνθρωποι που τόλμησαν να πρωτοπορήσουν  –και πέτυχαν.

Αυτό το κλίμα συνεργασίας και πρωτοπορίας αποτυπώνει η καμπάνια για τη σχέση Ελλάδας - Αμερικής: μια σχέση που κρατά εδώ και πολλά χρόνια και είναι βασισμένη στην ανάγκη για δημιουργία μέσω της ενότητας, για το χτίσιμο μιας κοινής πορείας που χαράζει ένα κοινό μέλλον για τους δύο λαούς έχοντας ως βασικό εργαλείο το αμοιβαίο πάθος τους για εξέλιξη. Εξού και το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας: “Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον. Μαζί”.

Η Εκπαίδευση, η Τεχνολογία, οι Τέχνες και ο Πολιτισμός, οι Επιστήμες, η Επιχειρηματικότητα και η Καινοτομία, είναι οι έξι κομβικοί τομείς που διαμορφώνουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε και τον προχωρούν μπροστά, αναζητούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ χωρών που να τους επιτρέπουν να εξελίσσονται.

Καλέσαμε, λοιπόν, ανθρώπους με διαφορετικές πορείες και διαδρομές, ανθρώπους που είτε έζησαν, σπούδασαν και δημιούργησαν στην Αμερική είτε ήρθαν ή έρχονται σε συνεργασία με αμερικανικούς φορείς και επιχειρήσεις, για να μοιραστούν μαζί μας τις αξίες και το όραμα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία, τα στοιχεία εκείνα που αποκόμισαν ως οφέλη από την αλληλεπίδραση και τη σχέση τους με την Αμερική.

Και ποιος καλύτερος από το να μας εμπνεύσει, αν όχι εκείνοι που χάραξαν πρώτοι το δρόμο της συνεργασίας και της καινοτομίας; «Το Ερευνητικό Κέντρο της Tesla στην Ελλάδα είναι μια τεράστια ευκαιρία που μας δίνεται για να αποδείξουμε την αξία μας. Μέσα από μια τέτοια κίνηση εμπιστοσύνης, έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλές νέες και αξιόλογες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, προσελκύοντας έμπειρο επιστημονικό προσωπικό να επιστρέψει στην Ελλάδα», μας λέει ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Επικεφαλής της Ομάδας Σχεδιασμού Κινητήρων της Tesla, και ένας από τους οκτώ πρωταγωνιστές του κεντρικού βίντεο της καμπάνιας για τη σχέση Ελλάδας-Αμερικής.

Στην καμπάνια #makingithappen συμμετέχουν αρκετοί ακόμα πρωτοπόροι Έλληνες, από διάφορους τομείς της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, όπως οι Ανδρέας Λουτζίδης, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονας Χατζηκώστας, δημιουργοί της εφαρμογής iCry2Talk που απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας της Microsoft και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, η Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα σύμβουλος στην Navigator Shipping Consultants, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και Young Global Leader (WEF) και ο Αρίστος Δοξιάδης, Επενδυτής Venture Capital, εταίρος στα κεφάλαια επενδύσεων τεχνολογίας Openfund και Big Pi Ventures και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard.

Με αφετηρία τις εμπειρίες αυτών των ανθρώπων από τους διαφορετικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, χτίζεται ένα πρωτότυπο installation σε πραγματικό χρόνο, ένα συλλογικό έργο τέχνης.

Επτά Έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από τις ιστορίες τους και δημιουργούν μια κατασκευή που αλλάζει διαρκώς μορφή και ενοποιεί τον κόσμο της εμπειρίας με την Τέχνη, δίνοντας ταυτόχρονα πραγματική υπόσταση στη δύναμη της δημιουργικότητας μέσω της συνεργασίας.

Οι ιστορίες αυτών των 8 ξεχωριστών ανθρώπων και το έργο τέχνης που εμπνεύστηκαν να δημιουργήσουν βάσει αυτών οι 7 καλλιτέχνες, φιλοξενούνται στο makingithappen.gr, το επίσημο site της καμπάνιας.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει ιδέες που πρέπει να γνωρίζει και έμπνευση που αξίζει να μοιραστεί, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μάρτυρας του πώς, ως πολίτες μιας εξωστρεφούς κοινωνίας και μέσα από την συνεργασία, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια τοπικά εμπόδια και να προχωρήσουμε τον κόσμο μας στο μέλλον.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αμερική ως Τιμώμενη Χώρα της ΔΕΘ, επισκεφθείτε το usatif2018.gr

Ραντεβού στην 83η ΔΕΘ και στο περίπτερο της Αμερικής, για να οραματιστούμε τον συναρπαστικό κόσμο που μπορούμε να φτιάξουμε, μαζί.