Quantcast

Ακάρ: Τον Ιούνιο η παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία - Πού θα τοποθετηθούν

Ενα μήνα νωρίτερα, θα είναι έτοιμοι να παραδοθούν οι S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά στον τόπο εγκατάστασής τους ο Χουλουσί Ακάρ διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθούν σε περιοχές ώστε να προστατεύουν την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος λέγοντας ότι μπορεί να γίνει ένα μήνα νωρίτερα. «Στις τελευταίες συνομιλίες που είχαμε με τη Ρωσία ειπώθηκε ως ημερομηνία ο Ιούνιος. Δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, αλλά έτσι ειπώθηκε».

Ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το Open TV, απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο πώλησης των S-400 σε τρίτη χώρα. «Δεν υπάρχει ένα τέτοιο δεδομένο. Αυτή τη στιγμή έρχονται οιS-400, έρχονται τα F-35 και θα συνεχίζουμε τη ζωή μας με όλα αυτά», υποστήριξε.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς τεχνολογίας μαζί με την παραλαβή και του δεύτερου συστήματος S-400, ο Ακάρ δήλωσε ότι ακόμη δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει σε αυτό το σημείο, ωστόσο προβλέπεται στη συμφωνία.

Σε ερώτηση για το αν εξετάζονται ως εναλλακτικές η εγκατάσταση των S-400 στα Κατεχόμενα στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι «αποστολή των S-400 θα είναι η προστασία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης». Όπως διευκρίνισε, είναι θέμα προτεραιότητας η προστασία και των 81 νομών της χώρας, αλλά νούμερο ένα αποτελεί η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, ενώ διευκρίνισε ότι εκτός αυτών των δύο περιοχών μπορεί να επιλεγεί και μία βιομηχανική περιοχή.