Quantcast

Αναβολή του Brexit ζητά η Μέι - Τουσκ: Προβληματική η πρόταση - Η προειδοποίηση Γιούνκερ

Η πρόταση της Μέι για αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άκουσε τις πρώτες προειδοποιήσεις όταν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος της ξεκαθάρισε ότι παράταση μετά την 23η Μαΐου προϋπθέτει τη δινέργε4ια ευρωεκλογών στη Βρετανία, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκς χαρακτήρισε «προβληματική την πρόταση» επισημαίνοντας ότι «ενέχει πολιτικά και νομικά προβλήματα».

Η πρόταση Μέι για αναβολή

Αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50,

Η ανακοίνωση από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας έγινε στη Βρετανική Βουλή, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα BBC και Sky.

Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου και οι επιλογές είναι η έξοδος με την συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ακόμη ένα δημοψήφισμα.

Τηλεφώνησε στον Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε  το πρωί της Τετάρτης ένα τηλεφώνημα από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής του Real.gr Θάνος Αθανασίου.

Οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit και η Μέι τον συμβουλεύθηκε για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Μ. Σχοινάς δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ενημέρωσε το Κολέγιο των Επιτρόπων για τις διαπραγματεύσεις και ο Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν για τη νομοθετική και κανονιστική προετοιμασία για το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, πλην δύο οι οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ώρες.

Η προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποίησε την Τερέζα Μέι κατά κάθε πιθανού αιτήματος μετάθεσης του Brexit μετά την 23η Μαΐου κατά το τηλεφώνημά που είχανε το πρωί της Τετάρτης, επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η θέση της Κομισιόν είναι πως κάθε μετάθεση της 29ης Μαρτίου μετά την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών καθιστά απαραίτητη νομικά τη διεξαγωγή ευρωεκλογών και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τουσκ: Προβληματική η πρόταση παράτασης

Στην εκτίμηση ότι μια «μικρή επέκταση θα είναι δυνατή» αν και θα τεθεί «υπό την αίρεση» της επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, προχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκς.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στον Τύπο σε σχέση με την υποδοχή της επιστολής Μέι από τους 27, δήλωσε ότι «το ερώτημα για τη διάρκεια της επέκτασης παραμένει ανοικτό» και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πρόταση της Τ. Μέι «ενέχει πολιτικά και νομικά προβλήματα», παραπέμποντας ωστόσο στην τελική κρίση των «27» την Πέμπτη.

Εκτίμησε δε ότι είναι ταυτόχρονα δυνατή η επικύρωση από το Συμβούλιο, της Συμφωνίας Γιούνκερ - Μέι στο Στρασβούργο για να υποβοηθηθεί η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σημείωσε τέλος ότι δεν σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αν οι Βρετανοί ψηφίσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης τότε η επέκταση θα εγκριθεί στις Βρυξέλλες με γραπτή διαδικασία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι δε θα διστάσει να συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής αν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Σημείωσε δε ότι η ΕΕ αναζητά λύση μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς φυσικά να ανοίγει σε διαπραγμάτευση ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Τηλεφωνικές επαφές Ρουτε με Τουσκ, Μέρκελ

Τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ είχε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρουτε, σε σχέση με την συζήτηση των 27 για το Brexit την Πέμπτη.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε αναμένεται να τηλεφωνήσει και στην Τ.Μέι για το ίδιο θέμα τις επόμενες ώρες, ενώ έχει προγραμματίσει επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ.Μακρόν την Πέμπτη το πρωί.

«Οι 27 της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση του ΗΒ για την επέκταση του άρθρου 50, όπως η Τ.Μει το περιέγραψε στο γράμμα της προς τον Ντ.Τουσκ», λέει ο Μ.Ρούτε και διευκρινίζει: «είναι σημαντικό η επέκταση να εξυπηρετεί ένα ξεκάθαρο σκoπό, και αυτός ο σκοπός να έχει πολιτική υποστήριξη στο ΗΒ».