Quantcast

Αυστραλία: Αναζητούνται λύσεις για τη φροντίδα των ηλικιωμένων του πολυπολιτισμικού πληθυσμού της χώρας

Καθώς ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Αυστραλία γερνάει, γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια δυσκολεύουν πολλούς στο να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστική υποστήριξη και υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να τα βγάλουν πέρα στις προκλήσεις των γηρατειών. 

Σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας της Αυστραλίας, το 2016 ένας στους τρεις ηλικίας 65 ετών και άνω γεννήθηκε στο εξωτερικό και η πλειοψηφία αυτών προέρχονταν από μια μη αγγλόφωνη χώρα.

Σε απάντηση σε αυτό το αυξανόμενο ζήτημα, κυβερνητικές και κοινοτικές ομάδες επενδύουν σε λύσεις για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των ηλικιωμένων Αυστραλών που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Το Συμβούλιο των Εθνικών Κοινοτήτων της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) διοργανώνει το εθνικό πρόγραμμα «Speak my language» -Μίλα τη γλώσσα μου- το οποίο αποσκοπεί στην παροχή υποστήριξης σε ηλικιωμένους Αυστραλούς που αντιμετωπίζουν γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια όσο γερνάνε.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο είναι πιθανό να ενταθεί όσο αυξάνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, κατασκευάζονται ειδικές εγκαταστάσεις για να κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν πιο οικεία και άνετα με τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν. Πρόσφατα εγκρίθηκαν τα σχέδια για μια ειδική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Μελβούρνη η οποία θα καλύψει τις ανάγκες κάποιων ηλικιωμένων. 

Η μονάδα αυτή τελεί υπό τη αιγίδα του Κινεζικού Κοινοτικού Συμβουλίου της Αυστραλίας και η γλώσσα αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς η πλειοψηφία του προσωπικού θα είναι κινεζικής καταγωγής. Στη μονάδα θα παρέχεται ένα πρόγραμμα με διάφορες κινεζικές δραστηριότητες, όπως κατασκευή και πέταγμα χαρταετού, καλλιγραφία, κινεζική όπερα, θέατρο σκιών, ζωγραφική σε μετάξι, τελετή του τσαγιού, ασκήσεις αναπνοής καθώς και πολλά φεστιβάλ, ειδικά ο εορτασμός της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Επίσης, τα πολιτιστικά στοιχεία και οι παραδόσεις της Κίνας θα ενσωματωθούν στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση του κτιρίου, με βάση τις αρχές του φενγκ σούι. 

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι ανεκτίμητες για τους ηλικιωμένους που ζουν μακρυά από την πατρίδα τους, εκτός από τη γλώσσα και την ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης, παρέχοντάς τους απλώς ένα πολιτισμικά εξοικειωμένο περιβάλλον καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σωματικής και ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το γήρας. 

Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι το 2021 το 30% του ηλικιωμένου πληθυσμού της χώρας θα έχει γεννηθεί εκτός Αυστραλίας και θα αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Γενικά, οι υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων της Αυστραλίας είναι υψηλού επιπέδου διεθνώς, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δικαιούχοι τα διάφορα διαθέσιμα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης.