Quantcast

COREPER: Η πρόσβαση σε πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών θα υπόκειται σε αυστηρότερους ελέγχους

To Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) ενέκρινε σήμερα την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου μεταξύ της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί σχεδίου κανονισμού για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών σε όλη την ΕΕ. 

Οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν τη διαθεσιμότητα πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών στο ευρύ κοινό και θα εξασφαλίσουν την πρέπουσα αναφορά ύποπτων συναλλαγών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει δύο ξεχωριστές κατηγορίες πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, τις

«ουσίες υπό περιορισμούς» τις οποίες απαγορεύεται να διαθέτει, να εισάγει, να κατέχει ή να χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό σε συγκεντρώσεις που ξεπερνούν ορισμένα επίπεδα, και «ρυθμιζόμενες ουσίες», για τις οποίες οι ύποπτες συναλλαγές πρέπει να αναφέρονται από τους οικονομικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών αγορών.

Υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον κανονισμό, τα κράτη μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να θεσπίζουν συστήματα χορήγησης αδειών, με αποτέλεσμα ορισμένες υπό περιορισμούς πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών να εξακολουθούν να μπορούν να διατίθενται στο κοινό.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε κατόπιν της συνήθους διαδικασίας εξέτασης από τους γλωσσομαθείς νομικούς, θα υποβληθεί για τυπική έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Οι πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών είναι χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόμιμους σκοπούς, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών.

Τα κράτη μέλη σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τους κανόνες για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς και σε χημικές ουσίες που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό.

Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν επίσης ορισμένες υποχρεώσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τους οικονομικούς φορείς που ασχολούνται με την κατασκευή ή την πώληση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών και τις εθνικές αρχές επιθεώρησης.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.