Quantcast

Die Welt: Ο Τσίπρας κερδίζει τον σεβασμό στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ο Τσίπρας μετεξελίχθηκε από αγωνιστής των δρόμων σε πολιτικό ηγέτη, ο οποίος στηρίζει και υλοποιεί ακόμη και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη στην Αθήνα», επιγράφεται εκτενής ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που αρχίζει με τον απολογισμό της πρωθυπουργίας Τσίπρα και αναφέρει τα εξής: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καταφέρει ουκ ολίγα πολιτικά τεχνάσματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προκηρύξει δημοψήφισμα κατά της διάσωσης της χώρας του από τη χρεοκοπία, το κέρδισε με τις σημαίες του ΟΧΙ να κυματίζουν και τελικά αγνόησε το αποτέλεσμα.

Ένας αντιδημοφιλής στη χώρα του συμβιβασμός σε μία διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας αναδεικνύει τον Τσίπρα σε «υλικό για βραβείο Νόμπελ», όπως λέει χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Τσίπρας κερδίζει τον σεβασμό, καθώς έχει μετεξελιχθεί από αγωνιστής των δρόμων σε πολιτικό ηγέτη, ο οποίος στηρίζει και υλοποιεί ακόμη και αντιδημοφιλείς αποφάσεις».

Στα θετικά στοιχεία της ανάλυσης που παραθέτει η εφημερίδα Die Welt περιλαμβάνεται η βελτίωση που καταγράφει η ελληνική οικονομία, με θετικούς- αν και ισχνούς- δείκτες ανάπτυξης το 2017 και 2018. «Σε εποχές μηδενικών επιτοκίων, υπερθέρμανσης στα χρηματιστήρια και προβλημάτων στις αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών που κυνηγούν ευκαιρίες» δηλώνει στη Welt o Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική θυγατρική της τράπεζας ING. «Ωστόσο, παρά τις όποιες βελτιώσεις, δεν πρέπει να είμαστε εύπιστοι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της», επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος.