Quantcast

Επίθεση Μοράλες στις ΗΠΑ: «Εχθρός της διεθνούς ειρήνης»

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «εχθρό της διεθνούς ειρήνης», μετά την αναγγελία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσύρει τη χώρα του από μια συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF), διότι όπως κατήγγειλε την παραβιάζει η Ρωσία.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία αυτή, που είχε υπογράψει η χώρα του με τη Σοβιετική Ένωση την εποχή του ψυχρού πολέμου και απαγορεύει την ανάπτυξη χερσαίων συστημάτων πυραύλων μέσου βεληνεκούς ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, επικαλούμενος το ότι την αθετεί η Ρωσία αναπτύσσοντας τέτοια όπλα. Η Μόσχα το αρνήθηκε.

«Ο Τραμπ απείλησε να στείλει τον στρατό του στα σύνορα με το Μεξικό εναντίον χιλιάδων μεταναστών από την κεντρική Αμερική, αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF», τόνισε ο Μοράλες στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι ΗΠΑ είναι εχθρός της διεθνούς ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ επικρίθηκε για την απόφασή του, η οποία υπόκειται στην έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, μεταξύ άλλων κι από τον άλλοτε ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που συνυπέγραψε το κείμενο με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την κίνηση των ΗΠΑ.