Quantcast

Εταίρος της κυβέρνησης Νετανιάχου αντίθετος σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς

Ο ένας από τους εταίρους της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι διάκειται εχθρικά έναντι του ενδεχομένου να συναφθεί συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός μακράς διάρκειας με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης της Εβραϊκής Εστίας, κόμματος που ανήκει στην άκρα δεξιά, τόνισε ότι η παράταξή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία μακράς διάρκειας, αν τεθεί σε ψηφοφορία στην κυβέρνηση.

Από τον Ιούλιο, στη Λωρίδα της Γάζας και τα ισραηλινά εδάφη που γειτονεύουν με αυτή έχουν σημειωθεί τρεις σοβαρές κλιμακώσεις της βίας, η πιο πρόσφατη την περασμένη εβδομάδα, όταν έγιναν εκτεταμένες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά τον πόλεμο του 2014.

Μια εύθραυστη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ εντέλει την Πέμπτη, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του ΟΗΕ, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. Οι μεσολαβητές κάνουν προσπάθειες να υιοθετηθεί μια συμφωνία εκεχειρίας πιο μακράς διάρκειας· αλλά ούτε το Ισραήλ, ούτε η Χαμάς έχουν επιβεβαιώσει επίσημα την εκεχειρία.

Σε ό,τι αφορά «τη συμφωνία για την οποία γίνονται προσπάθειες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, (ο Μπένετ) ανακοίνωσε ότι η Εβραϊκή Εστία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα βασίζεται σε μια προσωρινή ηρεμία», ανέφερε ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Μια τέτοια συμφωνία «θα επέτρεπε στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί για τον επόμενο γύρο τρόμου», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008.

Οι περιοχές κατά μήκος του Τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν θέατρο από την 30ή Μαρτίου και μετά επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, εναντίον του αποκλεισμού που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στον θύλακα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και για να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

Τουλάχιστον 169 πολίτες της Γάζας έχουν σκοτωθεί από την 30ή Μαρτίου. Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου. Επρόκειτο για την πρώτη απώλεια την οποία υπέστη ο ισραηλινός στρατός σε αυτόν τον τομέα από το 2014.

Πάντως μετά την κατάπαυση του πυρός και την επάνοδο μιας εύθραυστης ηρεμίας ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε ότι οι αρχές ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν πλήρως τη λειτουργία του μοναδικού τερματικού σταθμού μεταφοράς εμπορευμάτων προς τη Γάζα, αν η εκεχειρία συνεχίσει να τηρείται.

Ο Μπένετ κατήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο που ανακοίνωσε ο Λίμπερμαν, πολιτικός αντίπαλός του. «Οι χειρονομίες του Λίμπερμαν προς τη Χαμάς είναι λάθος-οι υπουργοί της Εβραϊκής Εστίας θα ψηφίσουν εναντίον μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», διεμήνυσε. «Έπειτα από 130 ημέρες επιθέσεων και εκτοξεύσεων ρουκετών, δεν πρόκειται να ανταμείψουμε τους τρομοκράτες», επέμεινε.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.