Quantcast

Ευκαιρία για την Τουρκία τα επόμενα 4 χρόνια χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις, λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Καθώς η Τουρκία αφήνει πίσω τις εκλογές παρουσιάζεται μια ευκαιρία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αναντολού, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με το Αναντολού, ο Μ.Σχοινάς απέρριψε τις εκκλήσεις για αναστολή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση όλων των κρατών - μελών.

"Η Τουρκία θα περάσει από σταθερότητα χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία", σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. "Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες", πρόσθεσε.

"Οι μεντεσέδες είναι η μεταρρύθμιση, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Αν πάρουμε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα όσα βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή", ανέφερε.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας.

"Το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης είναι επίσης ένα θετικό βήμα", πρόσθεσε.

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, εν μέσω τουρκικών εκκλήσεων για τον εκσυγχρονισμό της, ο Μ.Σχοινάς δήλωσε ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.

Σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο Μ.Σχοίνας δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα σχετικά προαπαιτούμενα. "Είμαι αισιόδοξος γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των αρχών συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη", είπε.

Η Τουρκία "που ανοίγει τις πόρτες της σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες [στον κόσμο], με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα στα μάτια των αρχών της ΕΕ", σημείωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος. Δήλωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη κάνει το μερίδιό της καταβάλλοντας τα 3δισ.Ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

 "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εισροή προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου μειώθηκε κατά 90%." Τέλος υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τουρκίας, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΕΕ συνδέεται γεωγραφικά και ιστορικά με την Τουρκία. "Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε σχέσεις με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία", πρόσθεσε.