Quantcast

Frontex: Από τη δυτική Μεσόγειο πάνω από τις μισές παράνομες διελεύσεις μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η δυτική Μεσόγειος αντιπροσωπεύει τις μισές ανιχνεύσεις παράνομων συνοριακών διαβάσεων, σύμφωνα με τη Frontex, την υπηρεσία αρμόδια για τα σύνορα της ΕΕ, η οποία δημοσίευσε σήμερα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2019.

Συγκεκριμένα, κατά τον πρώτος μήνας του 2019, ο αριθμός των ανιχνεύσεων των παράνομων συνοριακών διαβάσεων στις κύριες μεταναστευτικές διαδρομές της Ευρώπης μειώθηκε κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο σε 6.760. Το σύνολο ήταν ένα πέμπτο μικρότερο από τον Ιανουάριο του 2018 λόγω του χαμηλότερου αριθμού μεταναστών που πήραν την κεντρική μεσογειακή διαδρομή.

Η πορεία της Δυτικής Μεσογείου παρέμεινε υπό την πιο έντονη μεταναστευτική πίεση, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από τους μισούς παράνομους μετανάστες που έφθασαν στην Ευρώπη τον Ιανουάριο. Τον πρώτο μήνα του έτους, ο αριθμός των ανιχνεύσεων σε αυτή τη διαδρομή μειώθηκε κατά 18% από τον προηγούμενο μήνα σε σχεδόν 3.780. Ωστόσο, αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού από τον Ιανουάριο του 2018. Οι πολίτες της Γουινέας και του Μαρόκου αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Ο αριθμός των μεταναστών που πήραν τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου τον Ιανουάριο υποχώρησε 44% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 2.540, αν και ο αριθμός ήταν 10% υψηλότερος από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν, οι οποίοι κατά κύριο λόγο έφτασαν δια θαλάσσης, και της Τουρκίας, οι οποίοι διέσχιζαν κυρίως τα χερσαία σύνορα, αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ των ανιχνεύσεων στην περιοχή αυτή.

Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των παράνομων μεταναστών. Στη συγκεκριμένη διαδρομή διαπιστώθηκαν περίπου 150 μετανάστες, σημειώνοντας πτώση 73% σε σχέση με το Δεκέμβριο και 96% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018. Οι υπήκοοι Μπαγκλαντές και οι Τυνήσιοι ήταν οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες που πέρασαν στην Ιταλία.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξαν περισσότερες από 300 ανιχνεύσεις παράνομης διέλευσης των συνόρων τον Ιανουάριο, το ήμισυ του αριθμού από τον προηγούμενο μήνα και 42% λιγότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Οι πολίτες του Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.