Quantcast

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

Την χειρότερη δημοσκοπική τους επίδοση καταγράφουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, έπειτα από διαδοχικές κρίσεις και μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Βαυαρία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τακτικής έρευνας Deutschlandtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από το Ινστιτούτο Infratest-dimap, ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει συνολικά 41%.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει τρεις μονάδες και βρίσκεται στο 26%, όσες χάνει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που περιορίζεται στο 15%.

Στο 16% παραμένει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οι Πράσινοι ενισχύονται κατά τρεις μονάδες και φθάνουν το 17%, σταθερή στο 10% παραμένει η Αριστερά, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν και επίσης το 10%.

Τα ποσοστά, επισημαίνει ο τηλεοπτικός σταθμός, είναι για τα κυβερνητικά κόμματα τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη μέτρηση.

Στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για την κατάσταση της κυβέρνησης;», το 56% απαντά ότι την ευθύνη φέρει η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, το 31% ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ μόλις το 2% επιρρίπτει την ευθύνη στην αρχηγό του SPD, Αντρέα Νάλες.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της παρουσίας της CSU στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μόλις το 17% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ στην ερώτηση σχετικά με τους διάφορους επιμέρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, η ικανοποίηση των Γερμανών για τη διαχείριση του θέματος της προστασίας από την εγκληματικότητα φθάνει το 50%, για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου το 31%, για την πολιτική για το κλίμα το 23%.

Η συντριπτική πλειοψηφία (77%) των Γερμανών ωστόσο θεωρεί «καλή» ως «πολύ καλή» την οικονομική κατάσταση της χώρας.