Quantcast

Γερμανικό Πρακτορείο (DPA): Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλλε ξανά κατά των συμμάχων για τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά και για τις εμπορικές πρακτικές της ΕΕ. Τα μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν σήμερα ειδική, μη προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Νέα επίθεση κατά των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, για τις αμυντικές τους δαπάνες αλλά και για τις εμπορικές πρακτικές της Ευρώπης, εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με το πρακτορείο DPA μάλιστα να αναφέρει πως απείλησε με απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δυο πηγές του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Γεωργίας -χωρών συμμάχων εκτός ΝΑΤΟ- να φύγουν από την αίθουσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ειδική, μη προγραμματισμένη συνεδρίαση των μελών της Συμμαχίας.

Τραμπ: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να είναι πιο εύκολη από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και από την επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Χθες, ο Τραμπ επισήμανε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει αμέσως να καταβάλουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, συνδέοντας το θέμα με το εμπόριο και την ενέργεια σε μια ανάρτησή του στο Twitter, που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

«Σε τί χρησιμεύει το ΝΑΤΟ εάν η Γερμανία πληρώνει τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια;» έγραψε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης, κατόπιν χάνουν δισεκατομμύρια στον τομέα του Εμπορίου. Πρέπει να καταβληθεί το 2% του ΑΕΠ ΑΜΕΣΩΣ, όχι έως το 2025» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη Γερμανία, λέγοντας πως είναι "αιχμάλωτη" της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανάρμοστο» η Γερμανία να κλείνει συμφωνίες με τη Ρωσία για το αέριο και το πετρέλαιο.

ΠΗΓΗ: Εuro2day