Quantcast

Η ΕΕ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας

Η δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, προκειμένου να δοθεί προσοχή στις διακρίσεις που υφίστανται οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί και οι μεσοφυλικοί (ΛΟΑΔΜ) στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο", ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν.

 Σε γραπτό του μήνυμα για την επέτειο, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θα καταδικάζει σθεναρά τη βία, τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τη ρητορική μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε χωρίς υποβιβασμό της ανθρώπινης υπόστασης, κακομεταχείριση ή ακόμη και δίωξη ―ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε και ανεξάρτητα από ποιόν αγαπάμε― και το δικαίωμα αυτό πρέπει να προστατεύεται με αποφασιστικότητα προκειμένου να είμαστε όλοι ίσοι στην κοινωνία.»

 Η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα πρόσθεσε: «Οι διακρίσεις εις βάρος της κοινότητας των ΛΟΑΔΜ στην ΕΕ εντοπίζονται σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως η απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση και προστασία, η εκπαίδευση και η υγεία. Η δημόσια έκφραση του γενετήσιου προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, όπως το κράτημα από το χέρι στον δρόμο ή η ανταλλαγή μιας εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά εισπράττει μεροληπτικά σχόλια και εκφράσεις μίσους ή ακόμη και βία. Έχουμε θεσπίσει μια σειρά δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω σθεναρά τα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν και να επεκτείνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.»

 Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης εξέδωσε σήμερα δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "επαναλαμβάνει την πάγια δέσμευσή της για προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και μεσοφυλικών (ΛΟΑΔΜ)".

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει:

"Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολιτιστικές, παραδοσιακές και θρησκευτικές αξίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για διώξεις, διακρίσεις, εκφοβιστική συμπεριφορά και κατάφωρη κακομεταχείριση των ΛΟΑΔΜ, συχνά με τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και ακραίων πράξεων βίας, περιλαμβανομένων των βασανιστηρίων και των δολοφονιών.

Σε 72 χώρες, η νομοθεσία περί γενετήσιου προσανατολισμού εξακολουθεί να θεωρεί ποινικό αδίκημα σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Σε άλλες χώρες η νομοθεσία δεν προσφέρει τον απαραίτητο βαθμό προστασίας και με αποτέλεσμα οι ΛΟΑΔΜ να υπόκεινται διάφορες μορφές διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Η ΕΕ επαναλαμβάνει με έμφαση ότι οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΔΜ υπονομεύουν τις πιο βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου."

"Η ΕΕ εξακολουθεί να καταπολεμά την ατιμωρησία για τις διακρίσεις και βιαιοπραγίες εις βάρος των ΛΟΑΔΜ τόσο εντός όσο και εκτός του εδάφους της. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δημοσίευσε κατάλογο δράσεων για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΔΜ προς υλοποίηση από την Επιτροπή μεταξύ του 2016 και του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει δραστηριότητες σε διάφορους σχετικούς τομείς πολιτικής, από την αποφυγή των διακρίσεων, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία, την ελεύθερη κυκλοφορία, το άσυλο, τη ρητορική του μίσους και τα εγκλήματα μίσους, μέχρι τη διεύρυνση και την εξωτερική πολιτική."

"Μέσα από την εξωτερική δράση της, η ΕΕ διεξάγει τακτικούς πολιτικούς διαλόγους με τρίτες χώρες και στηρίζει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μέσω στοχευμένης χρηματοδοτικής στήριξης. Από το 2016 η ΕΕ έχει υποστηρίξει 16 έργα που υλοποίησαν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, αξίας 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2018 η ΕΕ δημοσίευσε ειδική πρόσκληση για υποβολή προτάσεων αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη οργανώσεων ΛΟΑΔΜ ανά τον κόσμο. Επιπλέον, η πρόσφατη έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων ενισχύει τις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την προαγωγή και προστασία της άσκησης από τους ΛΟΑΔΜ όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους."

"Αναρίθμητοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔΜ –που εργάζονται για την αντιμετώπιση των αδικιών και για να ακουστεί η φωνή όσων υφίστανται καταπίεση και διακρίσεις– πέφτουν συχνά θύματα επιθέσεων στην Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Για τον λόγο αυτό, από τον Νοέμβριο του 2018, η ΕΕ στηρίζει, χάρη στο μέσο για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΔΜ και τις οργανώσεις τους που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου οι ΛΟΑΔΜ κινδυνεύουν περισσότερο από τις διακρίσεις."

"Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της, θα συνεχίσει να στηρίζει το ουσιώδες έργο αυτών των προασπιστών και δεν θα σταματήσει μέχρι να μπορούν όλοι οι ΛΟΑΔΜ να ζουν ελεύθερα και με ασφάλεια", καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

 Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Μάρτιο, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή του καταλόγου δράσεων για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΔΜ το 2018, στην οποία περιλαμβάνεται επισκόπηση της φιλόδοξης δέσμης μέτρων που εφαρμόζει η Επιτροπή για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΔΜ. Απόψε, η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φωταγωγημένη στα χρώματα της σημαίας του ουράνιου τόξου, θα ανάψει ως φάρος υποστήριξης της κοινότητας των ΛΟΑΔΜ και των συμμάχων της.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και 30 περίπου διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως δημοσιεύουν κοινή δήλωση σχετικά με τον εορτασμό της σημερινής ημέρας. Σήμερα, η Επιτροπή φιλοξενεί επίσης, εκδήλωση για το προσωπικό της με θέμα «Δίκτυα Rainbow: Πόσο σημαντικά είναι;».

Στις 15 Ιουνίου, η επίτροπος Γιούροβα θα συμμετάσχει στο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρέλαση EuroPride στη Βιέννη.