Quantcast

Η Κομισιόν εντείνει την προετοιμασία της ΕΕ για τη περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες προετοιμασίες της ΕΕ για την περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς.

Συγκεκριμένα, σε ειδική ανακοίνωση, η Κομισιόν περιγράφει περιορισμένο αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε μάλιστα και δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι στοχοθετημένες νομοθετικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων απόσυρσης.

Επιπλέον η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα  πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν - σε περίπτωση μη συμφωνίας - για τα άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και αντιστρόφως μετά τις 29 Μαρτίου 2019 ή για επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε σχέση σε τέτοια ταξίδια.

Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα και τους τελωνειακούς ελέγχους, τις άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια κατοικίδιων ζώων.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμφισβήτητα θα προκαλέσει αναστάτωση - για παράδειγμα στις αλυσίδες επιχειρηματικών προμηθειών - είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι και εξηγεί ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης "δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τις επιπτώσεις αυτής της διαταραχής".

Αναλυτικά, ανάμεσα στους τομείς προτεραιότητας όπου τέτοια έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να είναι αναγκαία, δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου που θα είχε για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις το σενάριο χωρίς συμφωνία είναι τα εξής: θέματα διαμονής και θεωρήσεων, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αεροπορικές μεταφορές, τελωνεία, υγειονομικοί / φυτοϋγειονομικοί κανόνες των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.

Τα μέτρα σε αυτούς του τομείς είναι προσωρινής φύσης, περιορισμένης εμβέλειας, και υιοθετούνται μονομερώς από την ΕΕ.

Στην πράξη η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "μόνο τα μικρά τμήματα των προετοιμασιών μπορούν να διεξαχθούν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ". "Η προετοιμασία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί κοινή προσπάθεια σε επίπεδο ΕΕ, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και από οικονομικούς φορείς", αναφέρει. Τα εθνικά μέτρα των κρατών μελών αποτελούν κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και η Κομισιόν Επιτροπή δηλώνει έτοιμη "να εντείνει τον συντονισμό της εργασίας των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη και ότι όλα τα μέτρα εφαρμόζονται με συνέπεια και συνοχή εντός της ΕΕ".

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα υποστηρίξει την Ιρλανδία στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων των ιρλανδικών επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι σε περίπτωση σεναρίου χωρίς συμφωνία, η νομοθεσία της ΕΕ θα σταματήσει να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου 2019 - θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο - και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης - μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους, ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον.

Όλο το προηγούμενο έτος η Κομισιόν διεξήγαγε τεχνικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 σχετικά με γενικά ζητήματα ετοιμότητας και με συγκεκριμένα βήματα ετοιμότητας ανά τομέα, νομικά και διοικητικά. Η Κομισιόν θα εντείνει τις προσπάθειές της για συντονισμό και στήριξη τις προσεχείς εβδομάδες, διοργανώνοντας, μεταξύ άλλων, σειρά εντατικών σεμιναρίων ετοιμότητας για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι εναέριες μεταφορές, ο συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης, οι υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις.