Quantcast

Σάρωσε την Ιταλία το κύμα κακοκαιρίας: Τουλάχιστον 18 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές

Οι εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν την Ιταλία αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν είκοσι ανθρώπων και κατέστρεψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

Η περιφέρεια Βένετο (βορειοανατολικά) επλήγη ιδιαίτερα, με εκατοντάδες δένδρα να ξεριζώνονται στα όρη Δολομίτες, εν μέσω των σφοδρών ανέμων της Πέμπτης.

«Ήταν σαν να έγινε σεισμός», δήλωσε ο περιφερειάρχης Λούκα Τζάια.

Περίπου 160.000 κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Την Παρασκευή δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, μια γυναίκα 87 ετών και μια γερμανίδα τουρίστρια 62 ετών, από κεραυνό στη Σαρδηνία. Οι θάνατοι αυτοί αύξησαν σε 18 τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας από τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Πολιτικής Προστασίας.

Το επίπεδο συναγερμού παρέμενε αυξημένο την Παρασκευή στο Βένετο, καθώς μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως αναμένουν να εκδηλωθούν νέες βροχοπτώσεις και να πνεύσουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Νοτιότερα, η Σικελία δοκιμάστηκε από τις πλημμύρες που τη σάρωσαν κάνοντας πολλούς δρόμους αδιάβατους. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, όπως επίσης και πολλά πάρκα.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία χαρακτηρίζει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα «μια από τις πιο περίπλοκες μετεωρολογικές καταστάσεις των τελευταίων εξήντα ετών».

Η Βενετία εξάλλου υπέστη τη Δευτέρα μια από τις χειρότερες ανόδους του επιπέδου των υδάτων στην πρόσφατη ιστορία της και δοκιμάστηκε από τους ισχυρούς ανέμους, οι ριπές των οποίων έφθαναν ακόμη και τα 180 χιλιόμετρα την ώρα.