Quantcast

Ιταλία: Υπό έρευνα οι μετακινήσεις Σαλβίνι με μέσα της Αστυνομίας για εξωθεσμικές εκδηλώσεις

Η ιταλική δικαιοσύνη άνοιξε έναν φάκελο ερευνών γα να διαπιστωθεί εάν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, έχει χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις του αεροσκάφη και ελικόπτερα της αστυνομίας πέραν των αυστηρά θεσμικών του υποχρεώσεων.

Η εισαγγελία του Λατίου, έπειτα από την σχετική έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica σχετικά με τις περιοδείες του Σαλβίνι και για πολιτικούς σκοπούς ανά την Ιταλία, διέταξε να ερευνηθεί η χρήση του πολυτελούς αεροσκάφους Piaggio P-180 (το επονομαζόμενο και «Φεράρι των Ουρανών») από τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας.

Με βάση τον φάκελο, ο δικαστής Αντρέα Λούπι ενδέχεται εντός των ημερών να καλέσει το Μέγαρο του Βιμινάλε(υπουργείο Εσωτερικών) να του διαβιβάσει στοιχεία σχετικά με την πιθανή χρήση από τον υπουργό των εναέριων μέσων της αστυνομίας ακόμη και για εκλογικούς σκοπούς.

Στην έρευνά της η Repubblica έχει επισημάνει πάνω από 20 πτήσεις του Σαλβίνι με μέσα της αστυνομίας και σε μία περίπτωση του σώματος της Πυροσβεστικής, για κομματικές εκδηλώσεις –μόνον τον Ιανουάριο συμμετείχε σε 211—που συχνά συνδυάζονται με υπηρεσιακές υποχρεώσεις.

Όπως για παράδειγμα την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Σαλβίνι με το αεροσκάφος Ρ-180 μετέβη στο Ρέτζιο Καλάμπρια για μία εκδήλωση για τη Μάφια, όπου εκεί τον περίμενε ελικόπτερο AUGUSTA για να τον μεταφέρει στο Καταντζάρο για κομματική εκδήλωση. Το απόγευμα μετέβη στη Νάπολη για σύνοδο σχετικά με τον τραυματισμό της μικρής Νοέμι από αδέσποτα πυρά της Καμόρα και δύο ώρες αργότερα ξαναπετούσε για το Μιλάνο, ώστε να παραστεί στην ετήσια γιορτή του σώματος των Αλπινιστών. Το Ρ-180 απογειώθηκε λίγο νωρίτερα από μία πτήση της Alitalia, η οποία θα κόστιζε λιγότερο. Μία πτήση με ταχύτητα 750 χλμ του Ρ-180 κοστίζει περί τις 5.000 ευρώ.

Η τακτική του Σαλβίνι έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. «Ο Σαλβίνι δεν είναι μόνον ένας υπουργός Εσωτερικών φάντασμα, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τον κυβερνητικό του ρόλο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία», σημειώνει η γερουσιαστής με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) Σιμόνα Φλάβια Μαλπέτσι, ενώ ο κυβερνήτης της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι τονίζει στο Facebook πως «ο υπουργός Εσωτερικών δεν βρίσκεται ποτέ στον τόπο εργασίας του και γυρίζει τη χώρα με αεροσκάφη, που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, για προεκλογικές εκδηλώσεις».

Ο ίδιος ο Σαλβίνι, μέσω του διαδικτύου απαντά: «τι αλλάζει εάν λύνω ένα πρόβλημα από τον Άρη, ή το Βιμινάλε; Εάν το επιθυμείτε, θα κλειστώ 16 ώρες στο Βιμινάλε, να κοιτάζω τηλεόραση, να συναντώ δημάρχους, επιχειρηματίες, γεωργούς, αλλά εγώ δεν θέλω να κάνω τον καρφωμένο στην καρέκλα υπουργό. Τώρα πάω στο Βιμινάλε για να βγάλω μία φωτογραφία ώστε να είναι ευχαριστημένοι στη Repubblica και να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου».

Η δικαιοσύνη του Λατίου και στο παρελθόν έχει παραγγείλει παρόμοιες έρευνες, όπως το 2015, όταν ύστερα από καταγγελία των 5 Αστέρων είχε ελέγξει εάν ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό αεροσκάφος για να μεταβεί με την οικογένειά του στο Κουρμαγιέρ για διακοπές. Η υπόθεση αυτή είχε τεθεί τελικά στο αρχείο.