Quantcast

Τραγωδία στη Γένοβα από κατάρρευση γέφυρας - Δεκάδες νεκροί - Ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες και νεκρούς στα συντρίμμια της οδογέφυρας που κατέρρευσε το πρωί της Τρίτης στη Γένοβα, στη βόρεια Ιταλία, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Η ιταλική πυροσβεστική, αργά το απόγευμα είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι οι νεκροί είναι τριάντα πέντε και δέκα οι αγνοούμενοι, ενώ τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια και τις λαμαρίνες των Ι.Χ.

 

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση της περιφέρειας της Γένοβας, Λιγουρία, περιόρισε τον μέχρι τώρα επίσημο απολογισμό σε είκοσι έξι νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες, εκ των οποίων εννέα σε σοβαρή κατάσταση.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανασύρουμε επιζώντες από τα χαλάσματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γένοβας Αλεσάντρα Μπούτσι.«Ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους επιζώντες».

Η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην ύψους 50 μέτρων γέφυρα.

Ώρες μετά την τραγωδία, η αντισυστημική κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο ανέφερε ότι η κατάρρευση της γέφυρας δείχνει πως η Ιταλία χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα ώστε να βελτιώσει τις υπό διάλυση υποδομές της, αγνοώντας τους περιορισμούς της ΕΕ για τον προϋπολογισμό εφόσον καταστεί αναγκαίο.

«Θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν το να επιδεικνύουμε σεβασμό σε αυτούς τους περιορισμούς (στον προϋπολογισμό) είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών. Προφανώς για εμένα, δεν είναι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θέλει «ονόματα και επώνυμα των υπευθύνων διότι μια τραγωδία όπως αυτή το 2018 είναι απαράδεκτη».

«Θα πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν για τα πάντα και να πληρώσουν πολύ» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Λουίτζι Ντ’ Άντζελο, αξιωματούχο της αρχής πολιτικής προστασίας, υπήρχαν 30 οχήματα και 5-10 φορτηγά στον δρόμο όταν κατέρρευσε το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας:

Η κυβέρνηση κατεδαφίζει τη γέφυρα

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η γέφυρα της Γένοβας που κατέρρευσε μερικώς σήμερα το μεσημέρι, προκαλώντας δεκάδες θύματα, θα κατεδαφιστεί.

Ο Ιταλός υφυπουργός υποδομών, Εντοάρνο Ρίτσι, επανέλαβε με έμφαση ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση τετρακοσίων ανθρώπων από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται δίπλα και κάτω από την γέφυρα.

Η απόφαση ελήφθη διότι δεν μπορεί να αποκλεισθούν νέες καταρρεύσεις τμημάτων της οδογέφυρας, οι οποίες, αν δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον τελικό απολογισμό των θυμάτων

Διασώστες βγάζουν εγκλωβισμένους

Οχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο σημείο του τραγικού συμβάντος ενώ διασώστες και νοσοκόμοι του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες, αλλά και να εντοπίσουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τόνοι τσιμέντου έχουν πέσει στο έδαφος και εκτιμάται ότι έχουν καταπλακώσει δεκάδες οχήματα.

 

Στο βίντεο φαίνονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς των οχημάτων.

Κεραυνός χτύπησε τη γέφυρα πριν την κατάρρευση

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους στη γέφυρα πριν από την κατάρρευση είπαν ότι είδαν έναν «κεραυνό να χτυπά τη γέφυρα». «Ήταν λίγο μετά τις 11:30, όταν είδαμε τον κεραυνό να χτυπά τη γέφυρα», είπε ο Πιέτρο Μ. στο πρακτορείο Ansa, «και είδαμε τη γέφυρα να σωριάζεται κάτω».