Quantcast

Κον-Μπεντίτ: Χρειάζεται ευρωπαϊκή υπηρεσία με ανάλογο προϋπολογισμό για το μεταναστευτικό

«Μια ευρωπαϊκή υπηρεσία προσφύγων με τον ανάλογο προϋπολογισμό», προτείνει ο πρώην ευρωβουλευτής των πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΕΕ «δεν έχει στρατηγική» στο θέμα της υποδοχής των μεταναστών.

Υπάρχει μια πολλαπλότητα σύνθετων στρατηγικών που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά ούτε η ΕΕ ούτε ο ΟΗΕ έχουν τη δύναμη να το κάνουν, λέει ο γαλλο-γερμανός πολιτικός σε διαδικτυακή συνέντευξή του στη Monde.

Ζητάει επίσης την διοργάνωση «μιας διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη διάσωση στη θάλασσα,  στην οποία θα ένωναν τις δυνάμεις τους οι ΜΚΟ και η FRONTEX που σήμερα δεν μιλιούνται».

Εκφράζει επίσης την ανάγκη να δημιουργηθούν «κέντρα υποδοχής στην αρχή της διαδρομής των μεταναστών, κατ’ εικόνα αυτών που έθεσε σε εφαρμογή του γαλλικό Γραφείο προστασίας προσφύγων και απάτριδων στον Νίγηρα, για να αποτρέψει τη διέλευσή τους από τη Λιβύη».

Ο Κον-Μπεντίτ χαιρετίζει την προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να προβάλει την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, αλλά τονίζει ότι ο γάλλος πρόεδρος «είναι απομονωμένος στην ευρωπαϊκή σκηνή, κυρίως εξαιτίας της Γερμανίας», όπου η καγκελάριος Μέρκελ είναι αποδυναμωμένη.