Quantcast

Ξεκινά από σήμερα η συνεργασία Κομισιόν και κρατών-μελών για την χρηματοδότηση κοινών αμυντικών βιομηχανικών σχεδίων

Τη συνεργασία με τα Κράτη Μέλη για τη χρηματοδότηση κοινών βιομηχανικών σχεδίων στον τομέα της άμυνας, ξεκίνησε σήμερα η Κομισιόν, ανακοίνωσε από το Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος Γιέρκι Κατάινεν, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. 

Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης της άμυνας, και θα προκηρύξει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019-2020, κίνηση που θα βοηθήσει στην προετοιμασία του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου για την περίοδο 2021-2027. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2018, η Κομισιόν πρότεινε επίσης ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ύψους 13 δισ. Ευρώ για το 2021-2027, το οποίο συζητείται τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Αναλυτικά, για την περίοδο προϋπολογισμού της ΕΕ 2017-2020, η ΕΕ ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία με κονδύλιο του προϋπολογισμού ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ (90 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα το 2017-2019 και 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη εξοπλισμού και τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του 2019-2020).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συνεργασία στον τομέα της έρευνας στον τομέα της άμυνας υλοποιείται ήδη. Οι πρώτες συμφωνίες επιχορήγησης της ΕΕ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2017 περιελάμβαναν το ερευνητικό πρόγραμμα Ocean2020, το οποίο συγκεντρώνει 42 εταίρους από 15 χώρες της ΕΕ και υποστηρίζει αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης στη θάλασσα και για το σκοπό αυτό θα ενσωματώσει αεροσκάφη και μη επανδρωμένα υποβρύχια σε επιχειρήσεις στόλου. Τις προσεχείς εβδομάδες η Κομισιόν θα ανακοινώσει περαιτέρω συνεργατικά ερευνητικά έργα στον τομέα της άμυνας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2018 και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας και την τελική πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του εναπομένοντος προϋπολογισμού για το 2019.

Όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν  θα εγκρίνει το πρώτο πρόγραμμα εργασίας για τη συγχρηματοδότηση κοινών βιομηχανικών σχεδίων στον τομέα της άμυνας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019-2020. Τα έργα για τα οποία θα προκηρυχθούν προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Άμυνας (EDIDP) θα είναι συνεπείς με τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο πλαίσιο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO), του Σχεδίου Ανάπτυξης Δυνατοτήτων (CDP) και του ΝΑΤΟ.

Για την περίοδο προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027 και βάσει αυτών των δύο πιλοτικών προγραμμάτων, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι πρότεινε τον Ιούνιο του 2018 "ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ύψους 13 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, το οποίο θα καλύπτει τόσο τις ερευνητικές όσο και τις πτυχές των δυνατοτήτων".

"Μετά τις θετικές ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, η πρόταση συζητείται τώρα από τους συννομοθέτες στις τελικές λεγόμενες διαπραγματεύσεις τριμερούς διαλόγου", αναφέρει η Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος Γιέρκι Κατάινε, ο οποίος παρουσίασε την εξέλιξη στο Στρασβούργο, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπου, υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε σχετικά ότι η συνεργασία στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη "βοηθά τα κράτη μέλη να δαπανούν τα χρήματα των φορολογουμένων πιο αποτελεσματικά, να μειώνουν τις διπλές δαπάνες και να βελτιώνουν την αξία τους".

"Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας προωθεί μια ισχυρή και καινοτόμο αμυντική βιομηχανία και αυξάνει την αυτονομία και την τεχνολογική ηγετική θέση της ΕΕ στον τομέα της άμυνας", είπε. "Αυτό που ήταν αδιανόητο μόνο πριν από μερικά χρόνια, η αμυντική συνεργασία γίνεται σήμερα πραγματικότητα", τόνισε.

Η Επίτροπος Ελζμπίετα Μπιενκόφσκα υπεύθυνη για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, πρόσθεσε: "προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες μας, η Ευρώπη χρειάζεται τεχνολογία αιχμής και εξοπλισμού σε καινοτόμες περιοχές όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το κρυπτογραφημένο λογισμικό και χάρη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, αυτό θα κάνουμε, θα διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα γίνει ισχυρότερος πάροχος ασφάλειας".