Quantcast

Κύπρος: Τον Νοέμβριο θα αποφασίσει η Βουλή για την οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές

Στις αρχές Νοεμβρίου οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου αναφορικά με την οριζόντια ψηφοφορία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, μαζί με τις άλλες προτάσεις νόμου για θεσμοθέτηση της οριζόντιας τόσο στις βουλευτικές, όσο και στις δημοτικές εκλογές.

Οι ευρωεκλογές του 2019 στην Κύπρο ενδέχεται να γίνουν με οριζόντια ψηφοφορία.*

Θετικά στην πρόταση για οριζόντια ψηφοφορία τις ευρωεκλογές διάκεινται ο ΔΗΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών. Ενάντια στην οριζόντια ψηφοφορία ως θέμα αρχής τάσσονται ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, ενώ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν έχουν αντίρρηση να συνεχιστεί η συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που αφορά τη θεσμοθέτηση διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές, την πρόταση νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για την οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η τρίτη και τέταρτη πρόταση νόμου κατατέθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων για θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές και Ευρωεκλογές αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής , η πρόεδρος της, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου σημείωσε ότι «λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει αυτό το σύστημα, με μικρές εξαιρέσεις».

*Το μοντέλο οριζόντιας ψηφοφορίας που συζητείται στην Κυπριακή Βουλή για τις Ευρωεκλογές, δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέγουν το κόμμα που τους αντιπροσωπεύει αλλά να επιλέγουν ακόμη έναν υποψήφιο από άλλο κομματικό συνδυασμό. Τους δίνει επίσης το δικαίωμα, αν θέλουν να μην ψηφίσουν κομματικό συνδυασμό και να ψηφίσουν δύο άτομα από διαφορετικούς συνδυασμούς διαμοιράζοντας με αυτό τον τρόπο την ψήφο τους.

Με την οριζόντια ψηφοφορία δεν αφαιρείται το δικαίωμα από ένα πολίτη αν θέλει να ψηφίσει υποψήφιους από μόνο ένα κομματικό σχηματισμό (κάθετη ψηφοφορία) όπως κάνει σήμερα.