Quantcast

Λύση για την Ιταλία που θα διαφυλάσσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών κανόνων ζητά ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Χ. Γεωργιάδης

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα λύση για την Ιταλία που θα διαφυλάσσει την αξιοπιστία του συμφώνου σταθερότητας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκεκριμένα ότι ελπίζει να υπάρξει "εντός του Νοεμβρίου μια συμφωνία που να διαφυλάσσει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κανόνων της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης κάτι το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης και του κάθε Κράτους Μέλους".

Ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρει "πως υπήρχε δραματικό κλίμα την προηγούμενη συνεδρίαση, είχε γίνει μόνο μια σύντομη συζήτηση", συμπληρώνοντας "θυμίζω ότι δεν είχε καν επισήμως υποβληθεί το προσχέδιο τον προηγούμενο μήνα". Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών είπε "αναμένω πως θα γίνει συζήτηση, αλλά δεν θα ληφθούν ασφαλώς σήμερα κάποιες αποφάσεις".

Σε σχέση με το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων και της αποφυγής των περικοπών τους, ο υπουργός επεσήμανε ότι "ούτε και αυτό θα είναι σήμερα σε καθοριστική μορφή στην ημερήσια διάταξη", συμπληρώνοντας ότι "εγώ θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει μια ευελιξία με τη προϋπόθεση βεβαίως ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις θα τηρούνται".

Τέλος σε σχέση με τον ESM και την αναβάθμισή του ταυτόχρονα με την εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ο Χ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως "έχω την εντύπωση ότι φτάνουμε προς την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων", διευκρινίζοντας ότι "και πάλι δεν θα πρέπει να αναμένονται σήμερα αποφάσεις, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου να έχουμε καταλήξει". "Ούτως ή άλλως έχει προγραμματισθεί ένα έκτακτο eurogroup για τις 19 Νοεμβρίου", κατέληξε.