Quantcast

Μιανμάρ: Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του Reuters

Η υπόθεση των δύο ρεπόρτερ είχε κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για έναν και πλέον χρόνο.

Οι δύο ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης στη Μιανμάρ μετά την καταδίκη τους για την παραβίαση του νόμου περί κρατικών μυστικών αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή όπου ήταν έγκλειστοι σε προάστιο της Γιανγκόν, αφού πέρασαν πάνω από 500 ημέρες πίσω από τα σίδερα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δύο δημοσιογράφοι του Ρόιτερς, ο Ουά Λόουν, 33 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 29 ετών, καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτά ετών, σε μια υπόθεση που ήγειρε πολλά ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Μιανμάρ και προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο, με ξένους διπλωμάτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν μια στημένη δίωξη σε βάρος τους.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αναφέρει το ant1news, το γραφείο του προέδρου της Μιανμάρ Ουίν Μγιν γνωστοποίησε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 6.520 φυλακισμένοι στο πλαίσιο της αμνηστίας που αποφασίστηκε να τους χορηγηθεί.

Ο Ουίν Μγιν απένειμε χάρη στους χιλιάδες φυλακισμένους τον περασμένο μήνα. Είναι έθιμο οι αρχές στη Μιανμάρ να αποφυλακίζουν κρατούμενους γύρω στην έναρξη του νέου έτους στο ημερολόγιο της χώρας (17η Απριλίου).