Quantcast

Μήνυμα Ντράγκι στους «27»: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit αλλά οι κανόνες πρέπει να τηρούνται

Το μήνυμα ότι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένουν θετικές, τον αρχικό αντίκτυπο του Brexit θα είναι μικρό στα κράτη μέλη και η αμφισβήτηση των κανόνων εντός της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συνθηκών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και συνεπώς να προκαλέσει ζημιά στην ανάπτυξη, μετέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στους 27 ηγέτες που μετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στο Bloomberg πηγή του ευρωσυστήματος υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μ.Ντράγκι μετέφερε στους 27 ότι η πιστωτική επέκταση στην ευρωζώνη είναι θετική ισχυρή ευρεία αλλά όχι στα περσινά επίπεδα και ταυτόχρονα προβλέπεται συνεχής επέκταση της απασχόλησης, με μείωση της ανεργίας, ακόμα και σε επίπεδα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Ο Ντράγκι ωστόσο αναφέρθηκε και στον κίνδυνο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, των και την επίπτωση στην εμπιστοσύνη των επενδύσεων και την πτώση των εξαγωγών σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ο Ντράγκι φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η υπονόμευση των κανόνων θα οδηγήσει σε ευημερία, αλλά αντιθέτως το τίμημα θα είναι υψηλό για όλους τους παράγοντες. Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, είπε, για το συμφέρον όλων των μερών και ιδιαίτερα των αδύναμων. Σημείωσε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ αντιτιθέμενων απόψεων μπορεί να είναι

εποικοδομητική και να ξεπεραστεί με μεγαλύτερη συνεργασία και στην περίπτωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση, καθώς δεν υπάρχει καμία εποικοδομητική εναλλακτική λύση. Εξήγησε τέλος σε σχέση με τους κινδύνους από το Brexit, ότι τα άμεσα αποτελέσματα θα είναι περιορισμένα στο ευρώ, αλλά ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από τις άλλες.